MOON 44 – påkostad B-film med svagt manus av regissören bakom Independence Day

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Roland Emmerich
Skådespelare: Michael Paré, Lisa Eichhorn, Dean Devlin, Malcolm McDowell, Brian Thompson
Land: Västtyskland
År: 1990
Genre: Action, Sci-Fi, Thriller
Speltid: 98 minuter
Format: Blu-ray, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 2

Moon 44 är ett tyskt science fiction-raffel från 1990. Jag hyrde filmen på Glans Video när den släpptes av Filmkompaniet – Glans Video var före detta Vlado Video. Innan jag nu såg den på Blu-ray, hade jag inte sett den sedan den kom ut på VHS.

Jag vill minnas att jag då, för lite mer än trettio år sedan, tyckte att filmen var oväntat snygg och hade imponerande effekter, men att den var märkligt ointressant och tråkig. En väldigt påkostad B-film med svagt manus.

Ser ut som en amerikansk film

Det här är en film av Roland Emmerich, det var den sista filmen han gjorde innan han flyttade över till Hollywood och började göra blockbusters. I dagens penningvärde kostade Moon 44 runt 38 miljoner svenska kronor. Det är mer än vad en normalbudgeterad svensk biofilm kostar, men väldigt lite jämfört med amerikanska filmer. Filmen ser dock ut som en amerikansk film, den är på engelska, och har amerikaner och engelsmän i de framträdande rollerna.

Beskyddas av en massa hårdingar

Handlingen i Moon 44 är lite besynnerlig och tillkrånglad – i synnerhet för att vara så pass enkel som den är. Året är 2038. Mänskligheten har börjat utnyttja resurser ute i rymden, eftersom de tagit slut på jorden. Måne 44 är en gruva, och det krigas om dessa gruvmånar. Måne 44 beskyddas av en massa hårdingar, många av dem är fångar som placerats där för att flyga helikopter och panga fiender. En massa värdefull utrustning har försvunnit från Måne 44, därför skickas den stenhårde internutredaren Felix Stone (Michael Paré) dit under täckmantel. Bossarna och befälen på Måne 44 är alla skumma.

Skrev Independence Day

Rollbesättningen i den här filmen är, med undantag för den träige Michael Paré, bra. Malcolm McDowell spelar en slem major, Lisa Eichhorn flyger helikopter, Brian Thompson är en riktig hårding till fånge, och Stephen Geoffreys har en mindre roll. En av huvudrollerna göra av Dean Devlin. Dean Devlin gick vidare och blev manusförfattare åt främst Emmerich – den var han som skrev Universal Soldier, Stargate, Independence Day, Godzilla och så vidare. Han har även regisserat några filmer.

Mörkt och svettigt på Måne 44

Estetiskt ser Moon 44 väldigt bra ut. Den är tydligt inspirerad av Aliens – Återkomsten och liknande filmer. Filmen har riktiga studiobyggen och miniatyrer och inte bara en massa green screens, och alla rymdskepp och helikoptrar är modeller, vilket förstås ser mycket bättre ut än datoranimerade farkoster. Det är mörkt och svettigt på Måne 44.

Tekniska resurser utnyttjas dåligt

Men – manuset är alltså rätt visset. Till större delen består filmen av folk som är tuffa och går omkring i mörka miljöer och pratar. Filmens tekniska resurser utnyttjas dåligt; vi borde få se mer av alla dessa modeller och prylar de har byggt. Rollfigurerna är till större delen trista eller osympatiska. Det är väldigt svårt att bry sig och hålla intresset uppe – tvärtom blir det rätt tråkigt. Vilket är synd.

Joel Goldsmith står för filmmusiken.

print

Våra samarbetspartners