SVEN NORDQVIST : HATTJAKTEN – galna episoder avlöser varandra i ett av Pettson och Findus-skaparens bästa verk

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustrationer: Sven Nordqvist
Genre: Berättelser
Antal sidor: 32
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-08-06

Sven Nordqvist är för de flesta synonym med Pannkakstårtan och katten Findus fantastiska äventyr tillsammans med gubben Pettson och en massa hönor och mucklor andra varelser. Eller så tänker man på konstnären som Mamma Mus och Kråkans visuella skapare (Nordqvist har dock inte författat berättelserna, som hade världspremiär i radio). Men Sven Nordqvist är så mycket mer än så. Och nu finns ett av hans bästa verk i nyutgåva: Hattjakten.

Man skulle kunna beskriva huvudpersonen “morfar” som en avlägsen kusin till Pettson och visst finns här samma myller och hemtrevligt godartade nonsenskaos i bildberättandet. Man kan läsa och betrakta äventyret om och om igen och ständigt hitta nya saker.

Road movie till fots

Morfar i boken har en hatt som han aldrig tar av sig utom när han ska sova. Men en morgon är hatten plötsligt borta. Morfar blir “arg som en spik” och ger sig sedan ut på äventyr för att hitta hatten. Det här är ett slags ”road movie” till fots, och i bokform. Galna episoder avlöser varandra och möten med karaktärer som Höna, skräddarmäster Västerknäpp och försäljarkaninen Kanini förgyller resan. Men ingen vet var morfars hatt kan finnas.

Är hatten viktig – eller är den en klassisk *McGuffin?

Återfinner sig själv

Morfar må ha förlorat sin hatt, men han hittar fler och fler minnen längs vägen och man skulle också kunna säga att han hittar – eller återfinner – sig själv.

Hattjakten är mästerligt utförd. Vare sig du är tre eller hundratre så finns här saker att beundra och begrunda. Ett allålderskonstverk i bilderboksform.

*McGuffin: ett objekt/en person, vars främsta uppgift är att föra karaktärer samman och etablera en handling i en film.

print

Våra samarbetspartners