UTSÖKT – tjusig, rolig och fullkomligt charmerande (kostym)film med maten som spegling för franska revolutionen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Délicieux
Regi: Eric Besnard
Skådespelare: Grégory Gadebois, Isabelle Carré, Benjamin Lavernhe, Guillaume de Tonquédec, Christian Boulette
Premiär: 2022-03-04
Betyg: 4

Utsökt är titeln, och den ljuger inte. Maträtterna och i vissa fall processen från ax till limpa som föregår det färdiga resultatet filmas med stor känsla för skönhet. Men maten används också som en katalysator för den franska revolutionen som bara är kring hörnet. Adeln och de besuttna frossar in absurdum och till och med slänger mat medan folket svälter. Inte konstigt att Bastiljens stormning stundar inom kort.

Samtidigt mitt i allt detta berättar regissören Eric Besnard hur konstigt det än kan låta en charmig historia som både lyckas vara skön feel good och en berättelse om en en värld av förändring som både antyder möjligheter och oroväckande osäkerhet.

Ta för helvete inte egna initiativ

I handlingens centrum möter vi Pierre Mancheron . Han är kock och en sann konstnär i köket. Inte konstigt att mannen är uppskattad, men ta för helvete inte egna initiativ, är budskapet från den arrogante arbetsgivaren Hertig de Chamfort. För då kan du få sparken. Under förnedrande former, dessutom. Vilket är precis vad som händer.

Mystisk kvinna

Så Mancheron ger sig snart efter en kortare depperiod på att försöka öppna en restaurang på vischan fjärran från de fina salongerna med bara en knarrig gammal man, sin beläste son och den mystiska Louise i sitt team. Kvinnan dyker upp ur tomma intet och vill bli upplärd i gastronomins sköna konst av Mancheron mot betalning. Något den stolte matälskaren med stor tvekan accepterar.

Ingen passionerad förälskelse

Behöver det sägas att relationen mellan Louise och Mancheron initialt gnisslar en hel del för att gradvis sedan mjukna efterhand? Naturligtvis inte, respekten och attraktionen kommer efterhand som uppskattningen för de gastronomiska insatserna vinner ömsesidig respekt. Detta skildras lite sådär diskret. För det här är knappast en film där passionerad förälskelse dominerar bioduken.

Adelns makt sjunger på sista versen

Samtidigt som detta föregår tränger sig världen utanför på och påminner om det jobbigt förflutna när Chamfort ömsom hotar att förbjuda Mancheron att driva sin restaurang, ömsom lockar och pockar för att han ska återvända till hans hushåll.

Fast adelns makt sjunger på det här stadiet på sista versen. Frankrike är i en tid av förändring. Det har blivit dags för den lika verklighetsfrämmande som odräglige Chamfort att bli välförtjänt förnedrad istället. Rollerna är ombytta, och den tid är över då enbart adeln och andra dignitärer har privilegiet att avnjuta kökets bästa är räknade.

Snabba revolutionsryck

Och mycket riktigt bara några dagar senare intas Bastiljen av revolutionärerna, förkunnas i eftertexterna. Så det var snabba ryck på det här stadiet.

Se där, en (kostym)film med maten som en välbalanserad spegel för historiska förändringar. Vilket förstås bara utgör ett extra plus. Fast med detta sagt, i slutänden är Utsökt framförallt en såväl tjusig och rolig som värmande och fullkomligt charmerande film.

Skriven 2022-03-02

print

Våra samarbetspartners