TEXAS CHAINSAW MASSACRE – en “riktig” film med en massa blod och våld, men det hela är alldeles för oinspirerat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David Blue Garcia
Skådespelare: Sarah Yarkin, Elsie Fisher, Mark Burnham, Moe Dunford, Nell Hudson
Land: USA
År: 2022
Genre: Skräck, Thriller, Brott
Längd: 83 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Då var det dags igen. Ännu en motorsågsmassaker, ännu en film som ignorerar alla tidigare uppföljare, och försöker vara en fortsättning på den första filmen – något vi redan sett i den här filmserien. Motorsågsmassakerfilmserien är nu nästan ännu mer förvirrad än Halloween-serien. Inklusive nyinspelningen, och uppföljaren till denna, ser Motorsågsmassakern-serien ut så här (jag använder originaltitlarna för maximal förvirring):

The Texas Chainsaw Massacre (1974)
The Texas Chainsaw Massacre 2 (1986)
Leatherface: The Texas Chainsaw Massacre III (1990)
The Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation (1995)
The Texas Chainsaw Massacre (2003)
The Texas Chainsaw Massacre: The Beginning (2006)
Texas Chainsaw 3D (2013)
Leatherface (2017)
Texas Chainsaw Massacre (2022)

En av de sämsta

Jag brukade tycka att Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation är sämst av dessa (även om Matthew McConaughey är skitkul i den). Leatherface från 2017 minns jag verkligen ingenting alls av, mer än att jag inte gillade den. Den här nya filmen sällar sig också till de sämsta i serien.

Katastrofal respons

Texas Chainsaw Massacre, modell 2022 hade ett rykte om sig att vara kass långt innan den slutligen fick premiär. Filmen, som är inspelad i Bulgarien, är producerad av Fede Álvarez, som gjorde den stenhårda nyinspelningen av Evil Dead, och skulle regisseras av Ryan och Andy Tohill. Dessa hoppade dock av projektet efter en knapp vecka. De ersattes av David Blue Garcia, som slängde allt bröderna Tohill hunnit filma, och började om. När filmen var klar höll produktionsbolaget Legendary några testvisningar av den. Responsen var katastrofal. Istället för att släppa den på bio, sålde Legendary filmen till Netflix.

En riktig film med en massa blod och våld

Ska jag säga något positivt om Texas Chainsaw Massacre, blir det att den faktiskt ser ut som en biofilm. Det är ingen högbudgetproduktion, men den ser ut som en “riktig film”. Vidare innehåller filmen en väldig massa blod och våld och krossade skallar och avkapade kroppsdelar. Om man aldrig förr sett en motorsågsmassakerfilm, om man inte sett speciellt många skräckfilmer, och om man är i 15-årsåldern, är det möjligt att man gillar filmen mer än jag gjorde.

Det spårar ur

Filmen inleds hyfsat. Några ungdomar anländer till en liten håla i Texas, en by som mer eller mindre är en spökstad. Där träffar de på en gammal märklig kvinna, spelad av Alice Krige, som har en okänd familjemedlem gömd i kåken. William Hope från Aliens – Återkomsten spelar sheriff. Men så snart dessa två – Krige och Hope – försvinner ur handlingen, spårar det hela ur.

Trådar reds aldrig ut

Det känns som om stora delar av filmen saknas – vilket säkert stämmer. Mycket har nog plockats bort efter testvisningarna. Därför får vi följa några ungdomar som aldrig riktigt presenteras, vi vet inte riktigt vilka de är och vad de håller på med. Två av dem är kockar, de ska öppna upp något i spökstaden. Leatherface kommer farande och slaktar några av huvudpersonerna innan vi hinner märka det, och därefter jagas de två återstående tjejerna. Många trådar reds aldrig ut, till exempel hur allt hänger ihop. Är det samme Leatherface som härjade 50 år tidigare? Filmen varar bara 83 snabba minuter.

Leatherace runt husknuten

Den överlevande hjältinnan från Tobe Hoopers The Texas Chainsaw Massacre från 1974, Sally Hardesty, är också med. Eftersom Marilyn Burns, som spelade henne, är död, är det nu Olwen Fouéré som spelar Sally. Hon har spenderat de senaste femtio åren med att försöka hitta- och döda Leatherface. Hon verkar inte ha letat så noga, eftersom han fanns bakom husknuten.

För banal och oinspirerad

Den här gången bär Leatherface en mask som får honom att likna Peter Boyle. En massaker ombord på en buss är filmens höjdpunkt. Slutet är abrupt. I den svenska texten kallas Leatherface för Skinnfejan.

Texas Chainsaw Massacre anno 2022 är alldeles för banal, oinspirerad, och tråkig. Betyget här till höger är snällt.

Skriven 2022-02-18

print

Våra samarbetspartners