MUMINPAPPANS BRAVADER: EN UNG MUMINS ÄVENTYR – med träffsäker humor, som passar de vuxna och roar de små

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Muuminpapa selklused
Regi: Ira Carpelan
Svenska röster: Martin Paul, Anders Slotte, Nina Hukkinen, Oskar Pöysti, Alma Pöysti
Premiär: 2022-02-25
Betyg: 4

När Mumintrollet är sängliggande efter ett getingstick blir det fart på hela muminfamiljen och doktorn tillkallas. Mumintrollet stoppas in i röntgenmaskinen och där framkommer att han lider av perniciös naivitet och akut kronisk idealism.

Medicin skrivs ut och är den besk och smakar illa så vet man att den biter! Men den kloka Muminmamman kan se bortom horisonten att den ivriga doktorn med all säkerhet har fel och det enda som kan hjälpa är en hemmabryggd trolldryck på tio örter i månskenet och Muminpappans berättelser om hans barndom och ungdomliga äventyr.

Lurar sjöodjuret

Vi får följa med där han rymmer från Hemulens moster och hennes uppfostrande lekar för att sen träffa den kungliga hovuppfinnaren Fredriksson som lurar sjöodjuret Edvard att bada i floden för att skapa en fördämning trots hans vansinnigt ömma fötter.

Lyckas bibehålla känslan

Ira Carpelan är en finsk regissör och manusförfattare, som skapat en mycket fin och nyskriven animerad långfilm med underfundig och träffsäker humor, som passar vuxna och roar de små. Det är en konst i sig att kunna bibehålla känslan i Tove Janssons fantastiska historia, och här lyckas hon ypperligt ta med oss på en resa som både värmer och påminner oss om briljansen i det enkla men ack så sinnrika.

Skriven 2022-02-28

print

Våra samarbetspartners