JORDEN RUNT PÅ 80 DAGAR – animerad version av klassiker underkänd på alla sätt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Le Tour Du Monde En 80 Jours (Around the World in 80 Days)
Regi: Samuel Turneaux
Originalröster: Damien Frette, Julien Crampon, Kaycie Chase, Céline Ronté, Véronique Augereau
Svenska röster: Ingemar Carlehed, Patrik Bergner, Christel Körner, Ulf-Peder Johansson
Land: Frankrike, Belgien
År: 2021
Genre: Animerat, Komedi, Äventyr
Längd: 82 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios
Betyg: 1

Det finns briljant ny adaptation av Jorden runt på 80 dagar med franske Ibrahim Koma och brittiske Doctor Who-kändisen David Tennant i huvudrollerna. Det här är inte den filmatiseringen.

Vad skulle du helst kolla på? Snyggingen från Doctor Who eller en groda som ser ut som en gräshoppa?

Obegripligt och empatilöst

Det finns så mycket som är obegripligt med denna filmatisering. Den är totalt tondöv och humorbefriad och actionbefriad – och värst av allt: befriad från empati. Åskådaren lär sig ingenting om länderna jorden runt. Animationen är taffligt gjord. Rösterna är dåliga och bitvis nästan ohörbara. Ingen har jobbat med djurens personligheter. Vilken tidsperiod ska det vara? Hur går tiden? Det verkar som om det är fyra dagar som animationen täcker …

Tidsmaskin för stämning

Ingenting stämmer med handlingen eller sensmoralen i Jorden runt på 80 dagar. Jules Verne borde hoppa in i en tidsmaskin (kanske få lift med Doctor Who?) och stämma alla som över huvud taget haft något med denna miserabla filmatisering att göra. Och sedan kan han få åka tillbaka till sin egen tid igen och fortsätta att skriva mästerverk om u-båtar och månraketer och annat märkligt.

Humoristiska kontraster saknas

I originalboken utgår en hel del av humorn utifrån att Passepartout är en vaudeville-cirkuspersonlighet som längtar efter lugn och ro och att slippa ett kringflackande liv – och voilà så hittar han drömjobbet hos den tråkigt förutsägbare Phileas Fogg som lever enligt strikta rutiner. Tills Fogg antar ett vad om att åka jorden runt på 80 dagar. Ja, idag går det mycket fortare. (det är därför det är viktigt att fastslå tidsperiod – annars är det ju ingen konst att åka jorden runt om det utspelar nu för tiden – eller under senare delen av 1900-talet).

Räkskala

I den här filmen är Passepartout en apa som drömmer om att åka jorden runt på 80 dagar … i väldigt moderna kläder. Och skalmässigt är apan och alla räkorna på ön där han bor lika stora (hur går det till?).

Apdumt

En urbrittisk arketyp spelas alltså av en groda – som brukar vara symbol för fransoserna. Filmens hjälte, killen med ett hjärta av guld, som tidigare har spelats av en mexikan, en kantones och en svart fransk skådespelare i olika uppsättningar … spelas här av en apa.

Passepartout – symbolen for alla outsiders – har alltså blivit en apa. Det här är i samma klass som när rasister kastar bananer på färgade spelare och gör äckliga apljud under fotbollsmatcher.

Det här är underkänt. På alla sätt.

print

Våra samarbetspartners