LAURENT GARNIER: OFF THE RECORD – utomordentlig dokumentär uppvisar stor kärlek till musiken

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Gabin Rivoire
Dokumentär med Laurent Garnier, Abd Al Malik, Ellen Alien, The Blessed Madonna, Kerri Chandler
Land: Storbritannien
År: 2021
Genre: Dokumentär, Musik
Längd: 90 minuter
Format: Blu-ray, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Laurent Garnier är född i Boulogne-Billancourt, Frankrike, 1966. Men det var i Manchester, i norra England, som Laurent Garnier började DJ:a under det sena 1980-talet. De som besökte Haçienda minns honom. Under det tidiga 1990-talet så drev Garnier många trendiga klubbar i Frankrike och började jobba som producent för elektronisk musik.

Ett par av hans artistnamn är Choice och DJ Pedro, och han har gett ut musik sedan1994. Hans senaste album De Película är gjort som ett samarbete med det franska psykadeliska rockbandet Limiñanas.

Visar stor kärlek till musiken

Dokumentären Laurent Garnier: Off the Record, i regi av Gabin Rivoire, fick mycket passande sin premiär på Manchester international festival, sommaren 2021.

I Sverige kom biopremiären januari 2022, men redan nu kan du äga ett BD exemplar av denna utomordentliga franska dokumentär som är gjord med både hjärta och hjärna och som visar upp en stor kärlek till musiken.

Lösningen är högkvalitativa dokumentärer

Vissa livsöden är så bra att de helt enkelt måste bli biopic, men många gånger är skådespelarna (och manusarbetet) inte alls lika bra som förlagorna. Lösningen är så klart högkvalitativa dokumentärer där alla spelar sig själva – och där alla är så musikaliska som de ska vara.

Många fördomar

Dokumentären handlar inte bara om Laurent Garniers historia, utan även om hela fenomenet med elektronisk musik och om motståndet mot denna genre. Är det riktigt riktig musik med en massa datorer och elektronik och blippande? Kan de inte rocka med en riktig gitarr, som Bruce Springsteen och Bob Dylan? Och hur är det med all kriminalitet och alla droger och alla hörselskador som frodas på alla rave fester? Fördomarna mot genren var många.

Hela denna elektroniska musikkultur har gått från underground och olagliga tillställningar till finkultur och framförd av symfoniorkestrar.

En musikalisk klassresa – skildrad med klass.

print

Våra samarbetspartners