BRÖLLOPSTALET – bra med intressanta lösningar om hur många sätt ett bröllopstal kan gå fel på.

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Le discours
Regi: Laurent Tirard
Skådespelare: Benjamin Lavernhe, Sara Giraudeau, Julia Plateon, Kyan Khojandi, Guilaine Londez
Land: Frankrike
År: 2020
Genre: Komedi
Längd: 87 minuter
Format: DVD, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 4

Amerikansk romcom brukar kretsa kring “boy meets girl, boy wins girl, boy lives happily ever after.” Fransk romcom brukar kretsa kring “boy meets girl, boy loses girl, boy lives unhappily ever after”. Fransk romcom brukar vara roligare. Bröllopstalet är inget undantag. Även om det här finns en oväntad öppning mot ett (ur fransk synpunkt) ovanligt lyckligt slut.

Adrien ägnar varje vaken minut åt att analysera varför flickvännen lämnat honom och var det gick fel … och vi får följa paret från uppbrottet – förlåt “pausen” – till hur de först träffades. Samtidigt som Adrien sitter på en familjemiddag som tagen från Friday Night Dinner med två äckligt lyckliga par som diskuterar något så spännande som … golvvärme! Samtidigt som Adrians egen värld har slagits i spillror.

Bröllopstal kan göra succé

Adrien är neurotisk och hypokondrisk och lider av ett brustet hjärta. I sitt nuvarande sinnestillstånd vill han inte bli värvad till att hålla ett bröllopstal för sin syster och hennes älskade Ludo. Ludo ber Adrian om denna tjänst diskret, men det hörs att det inte finns ett frågetecken på slutet av frågan.

I Adriens fantasi spelas det ena scenariot efter det andra upp … Kanske han kan göra succé? Fast det är osannolikt. På hur många sätt kan ett bröllopstal gå fel?

När förhållandet urartade

Samtidigt bryter Adrien den fjärde väggen gång på gång och pratar med publiken för att berätta om sin familj och sin uppväxt och första gången en tjej krossade hans hjärta och han analyserar hela sitt senaste förhållande – från haveriet till det första mötet.

Visst är detta en kärleksfilm. Men intressantast är förhållandet mellan bror och syster och analysen av när detta förhållande urartade. Vi som älskade varandra så mycket! Vi som gjorde allt tillsammans! Hur kommer det sig att vi inte känner varandra nu? Systern minns inte ens att lillebror avskyr paprika … Från vemodiga flashbacks rullar en spelmarker in till dagens familjemiddag. Från pappans “jag minns”-anekdoter springer en vit mus in i en labyrint – förbi värnplikten och annat ovidkommande till en oanad upplösning, långt, långt senare.

Genom uppoffring blir han lyckligare

Filmad teater brukar inte bli så här bra, men gång på gång har man hittat intressanta visuella lösningar.

Filmens verkliga lyckliga slut ligger i att Adrien inser att han älskar sin syster – fortfarande – och att han är beredd att osjälviskt uppoffra sig för henne, gång på gång, både på familjemiddagen och på bröllopet, för att hon ska få vara lycklig. Därmed blir han själv också lyckligare.

Benjamin Lavernhes proffsiga rutin

Den kvarvarande känslan är som om man varit på en riktigt bra teater i Paris – och filmmediet har lyckats förhöja istället för att förringa upplevelsen. Och att prata med publiken från scenen – även det fungerar, tack vare Benjamin Lavernhes proffsiga rutin. Passa gärna på att se honom även i Päron och lavendel (påkörd av och förälskad i en söt arborist) och C’est la vie (i rollen som odräglig brudgum) – och missa inte hans filmiska syster Julia Piaton i Bröllopskaos-filmerna.

print

Våra samarbetspartners