SLUMBER PARTY MASSACRE – platt och trist och slafsigare än väntat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Danishka Esterhazy
Skådespelare: Hannah Gonera, Frances Sholto-Douglas, Mila Rayne, Alex McGregor, Reze-Tiana Wessels
Land: Sydafrika
År: 2021
Genre: Skräck
Längd: 86 minuter
Format: VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 2

1982 producerade Roger Corman slasherfilmen The Slumber Party Massacre, vilken regisserades av Amy Holden Jones. 1987 kom uppföljaren Slumber Party Massacre IIi regi av Deborah Navarra-Brock, och 1990 kom en tredje film, Slumber Party Massacre III, av Sally Mattison. Det som utmärker de här tre filmerna, är att de är regisserade av kvinnor. Även manusen skrevs av kvinnor. Detta är dock det enda som utmärker dem. Jag har sett allihop, och minns i princip inte mer än att mördaren i dem använder sig av en enorm borrmaskin, och i tvåan har han en borrmaskin fäst på en elgitarr. Det är pyjamaspartyn, naket, glatt humör, blod, billigt, medvetet parodiskt och komiskt, underhållande, och lättglömt.

Den här nya filmen är nog snarare en reboot än en remake av den första filmen. Danishka Esterhazy har regisserat, Suzanne Keilly har skrivit manus – den sistnämnda har tidigare skrivit manus till avsnitt av Ash Vs Evil Dead och Warrior Nun. Om Roger Corman är inblandad vet jag inte, hans namn nämns inte någonstans. 2021 års Slumber Party Massacre är inspelad i Sydafrika och producerad för SyFy Channel, det här är alltså en TV-film.

Killar på fest blir ihjälborrade

I en prolog som utspelar sig 1993 får vi se hur borrmaskinsmannen attackerar några tjejer som har pyjamasparty i en stuga i skogen. En av tjejerna överlever och lyckas dessutom dränka mördaren i en sjö.

Hopp till nutid. Den överlevande tjejens dotter och hennes kompisar åker iväg till skogen för att ha pyjamasparty i en stuga. Mördaren hade inte alls drunknat, han är åter i farten. Dock visar det sig att tjejernas syfte inte alls var att ha ett pyjamasparty – tillställningen är istället en fälla. I en annan, närbelägen stuga har ett gäng killar fest. De råkar illa ut och blir ihjälborrade.

Resultatet känns homoerotiskt

Esterhazy och Keilly har försökt vända på genrens konventioner – här är det killarna som har noll karaktärsdrag, som klär av sig, och mördas. En kille duschar och tvålar in sig en bra stund, innan han mördas i en pastisch på Pyscho. “Är det så här killar beter sig när de är ensamma?” undrar tjejerna när de smygtittar genom ett fönster och får se hur killarna dansar medan de strippar, så som tjejer brukar göra i B-filmer. Men resultatet blir att Slumbmer Party Massacre närmast känns homoerotisk. Det är lite Tom of Finland och Village People över det. Jag har ingen som helst aning om det är ett medvetet drag eller ej.

Slafsigare än väntat

Slumber Party Massacre är inte helt usel, bitvis är den rätt okej. Tjejerna i huvudrollerna är rätt osympatiska, ungdomar är ju ofta det i moderna skräckfilmer. Ett par av dem envisas med att prata med mat i munnen. Snubben som spelar mördaren är bra, han har ett märkligt ansiktsuttryck. Några mord är slafsigare än väntat. Estetiskt ser det dock väldigt tråkigt ut, det ser ut som den billiga TV-film det är, det är platt och trist. De ursprungliga filmerna var om inget annat roligare i sin skamlösa skräpighet.

Filmen har enbart släppts som Video On Demand i Sverige.

print

Våra samarbetspartners