CRY MACHO – Clintan och gammaldags cowboynostalgi på hög nivå

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Clint Eastwood
Skådespelare: Clint Eastwood, Eduardo Minett, Natalia Traven, Dwight Yoakam, Fernanda Urrejola
Land: USA
År: 2021
Genre: Drama, Thriller, Western
Längd: 104 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg. 4

Clint Eastwood på hästryggen och med en välsittande cowboyhatt på huvudet. Det behövs egentligen inte mycket för att göra folk lyckliga. Det är nu 30 år sedan Clintan satt på en häst senast. Av någon anledning hade jag tänkt att Clintan var som drottning Elizabeth II, en pigg 90-åring som rider varje dag – för det är viktigt att hålla sig i form. Clintan är kanske för upptagen med att filma. Och trivs med att bara klappa hästarna på ranchen, anställda får motionera dem. Men att Clintan gillar djur i allmänhet och hästar i synnerhet, det märks i Cry Macho.

Clint Eastwood spelar en pensionerad rodeo ryttare och “hästviskare” som får ett uppdrag av sin före detta chef: att hämta hem trettonårige sonen Rafael från Mexico.

Knäcker extra bland vildhästar och husdjur

På vägen uppstår en djup och innerlig vänskap mellan den åldrade cowboyen och den unge hetsporren som värderar allt som är “macho”, och de hinner även med lektioner i hästvett och ridning.

Det skadar inte att tjäna lite extra pengar i Mexico genom att rida in vildhästar. Sedan kommer hela byns befolkning med sina respektive djur, bräkande, skällande, kraxande, råmande … för att få “hästviskarens” expertutlåtande. Clintan blir en regelrätt Doctor Dolittle. Vilket också påpekas i dialogen.

Visst hinns det med förälskelser också. Cry Macho är förmodligen Clintans mest romantiska film efter The Bridges of Madison County.

En succéroman som åldrats med värdighet

Cry Macho är baserad på romanen med samma namn av N. Richard Nash, och Clint Eastwood fick erbjudandet att spela huvudrollen redan för 50 år sedan. Att han inte tog denna guldklimp till roll direkt! En 40-årig pensionerad rodeoryttare hade varit nog så trovärdigt. Få jobbar tills de är 90. I alla fall med rodeo.

Macho tuppar som färgstark Clintan-homage

Trots allt – det är härligt att både Clint Eastwood och Albert S. Ruddy, två pigga 91-åringar, har fått till den här filmen. Och Rafael är ett fynd. Eduardo Minett är helt perfekt i rollen. Liksom tuppen med namnet Macho.

Eller rättare sagt: tupparna. För Macho spelas av flera olika tuppar, alla med Clintan-relaterade namn. Som Jed, Red och Dirty Harry…

Om man gillar djur i allmänhet och hästar och färggranna fåglar i synnerhet, så är den här filmen en riktig godbit. Och för alla westernfans är det ju rena rama godisregnet i ett par timmar. Det här är riktigt gammaldags cowboynostalgi på hög nivå. Utan CGI-fajter, överdrivna stunts, datoranimerade djur och andra moderna påfund. Allt är äkta och allt görs med stort hjärta och en stor kärlek.

print

Våra samarbetspartners