RISE OF THE MACHINE GIRLS – extremt våldsamt och blodigt i hundra knyck

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Bakuretsu mashin shojo – basuto mashin garu
Regi: Yuki Kobayashi
Skådespelare: Yuki Ashida, Kanon Hanakage, Yuya Ishikawa, Rie Kitahara, Kazuma Ishikawa
Land: Japan
År: 2019
Genre: Action
Längd: 75 minuter
Format: Blu-ray, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 3

Jag vet att jag har sett den japanska filmen The Machine Girl, som kom 2008, men jag minns absolut ingenting av den. Inte ett skit.

Det brukar vara så med dessa totalt vansinniga japanska splatterkomedier, eller vad vi nu ska kalla dem. Det handlar ofta om overkill, filmarna öser på med för mycket, precis hela tiden, och det brukar bli jävligt tröttsamt redan efter tio minuter. Jag har sett en del sådana här filmer på filmfestivaler, när den här typen av film var hyfsat ny (åtminstone för oss i väst), och senare på DVD och Blu-ray. Jag fastnade aldrig riktigt för det. Jag tänker att om jag vore tonåring, hade jag kanske tyckt att sådant här är hur häftigt som helst. Jag är väl för gammal nu.

Reboot på The Machine Girl

Men ibland ser jag en japansk vansinnesfilm som jag – trots att jag är en gubbe – tycker är bra. Why Don’t You Play in Hell?, som jag såg nyligen efter att ha haft den i hyllan i flera år, tyckte jag var oväntat bra. Och – igår såg jag Rise of the Machine Girls; en reboot på The Machine Girl, som släpptes på Blu-ray förra månaden.

Ersätter sina lemmar med svärd och maskingevär

Yûki Kobayashi har regisserat denna film som handlar om … Ja, vaffan handlar den om? Filmen utspelar sig i en nära framtid. En synnerligen ond liga handlar med organ och kroppsdelar. I centrum har vi två systrar. Den ena har fått sin arm amputerad, den andra tjejen får sin ena arm avhuggen under filmens gång. De ersätter sina avhuggna lemmar med stål, svärd och maskingevär; de ska hämnas på den grymma ligan. De skjuter folk så att blodet sprutar, och de skivar upp folk så att blodet sprutar ännu mer. Men de passar även på att vara söta – “Nu måste vi träna på att vara extra söta!” säger de och dansar med djuröron på huvudet.

Bäst är de Brutala Bystsystrarna

I handlingen figurerar även världens bästa yrkesmördare, som är en gravid tjej som ler glatt när hon skjuter folk. En hård kille som skjuter folk en masse spelas av Tak Sakaguchi från Versus. Det förekommer monster, sång- och dansnummer, och en del sex. Bäst i filmen är de Brutala Byst-systrarna, som … Tja, de här två måste ses, ni skulle inte tro mig om jag berättar vad de gör.

Rise of the Machine Girls är en film som går i hundra knyck, och den varar bara 75 minuter, vilket är en stor fördel. Filmen är extremt våldsam och blodig, men det är en komedi, och effekterna är allt annat än övertygande. Det förekommer en del bra musik i filmen, som till stora delar känns som en osannolikt bisarr, superkitschig musikvideo.

Bärsärkagång inne på Kawaii

I Haga i Göteborg finns en liten butik som heter Kawaii. De säljer enbart “gulliga” japanska prylar; leksaker, dockor och kitsch. Jag har varit där en gång, eftersom jag letade efter något att köpa i present. Övriga kunder i butiken var tonårstjejer med blått eller rosa hår. Rise of the Machine Girls känns lite grann som om beväpnade galningar går bärsärkagång inne på Kawaii.

print

Våra samarbetspartners