SOYLENT GREEN – tänkvärd story, sämre utförande och en riktigt bra Charlton Heston

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Richard Fleischer
Skådespelare: Charlton Heston, Leigh Taylor Young, Edward G. Robinson, Chuck Connors, Joseph Cotten
Land: USA
År: 1973
Genre: Sci-Fi, Mysterium, Brott
Längd: 97 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Bros.
Betyg: 3

Baserad på en roman författad av Harry Harrison betitlad Make Room! Make Room! 1966 hamnade förlagan på celluloid 1973 under titeln Soylent Green. Regisserad av klart kapable men i längden kanske inte alltför upphetsande Richard Fleischer presenteras vi en film som utspelas 2022, vilket är här och nu när dessa rader skrivs..

Datasamhället såg man inte riktigt komma, men mycket annat stämmer in obehaglig väl, klimatproblemen framför allt (det är rätt signifikativt att se folk med munskydd).

Charlton Heston riktigt bra som rövhål

Skapelsen vandrar mellan smått lökig (scenerna när grävskoporna skyfflar människor på överfulla gator exempelvis) till desto mer träffsäker. Kvinnosynen är inte vidare PK, vilket jag uppskattar. Varför skulle inte en framtidsskildring kunna vara misogyn?

Charlton Heston, i huvudrollen, som ofta framstår som ganska träig, är riktigt bra här. Ser att vissa kritiker klagat på att han spelar lite av ett rövhål, men det är just denna aspekt jag gillar.

Stora hemligheten uppenbar

Dessvärre segar filmen allt mer ju närmare slutet vi når – samtidigt som ”den stora hemligheten” ständigt blir allt mer uppenbar, om den inte varit så för åskådarna redan tidigare, vilket jag gissar att den varit till 90 procent för delen som begåvats med hyfsat många hjärnceller.

Tänkvärd story, sämre utförande, trots hyllningar i många, främst sci-fi, kretsar.

Sista rollen för legendar

Nämnas kan även att detta kom att bli legendaren Edward G. Robinson sista roll. Han dog några veckor efter inspelningen, 80 år gammal, och det finns några scener i filmen som verkligen förebådar denna händelse.

Skriven 2022-01-15

Fotnot: Soylent Green finns inte tillgänglig på svensk disc. Däremot kan såväl en brittisk DVD och tysk Blu-ray upphittas åt den som letar på våra vanligaste sajter som tillhandahåller köpfilm.

print

Våra samarbetspartners