THE HOUSE – ett mystiskt hus och tre stilmässigt skilda episoder

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: (1) Emma De Swaef & March James Roels, (2) Niki Lindroth von Bahr, (3) Paloma Baeza
Originalröster:
(1) Claudie Blakley, Stephanie Cole, Matthew Goode, Mia Goth, Mark Heap
(2) Ayesha Antoine, Jason Barnett, Jarvis Cocker, Wayne Forester, Poppy Gathard, Tommy Hibbitts
(3) Helena Bonham Carter, Paul Kaye, Will Sharpe, Susan Wokoma
Land: Storbritannien, USA
År: 2022
Genre: Animerat, Drama, Komedi
Längd: 97 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Ännu en Netflixpremiär, denna gång på en animerad film; en dockfilm… Dock visar det sig att den här filmen tydligen är en miniserie på tre avsnitt som klippts ihop. Om avsnitten visats separat någonstans framgår inte.

Det handlar om fristående avsnitt i olika stilar, av olika regissörer, men med samma utgångspunkt – ett mystiskt hus.

Erbjuds flytta in gratis i lyxvilla

Det första kapitlet är regisserat av belgarna Emma De Swaef och Marc James Roels. Det här är en kuslig liten rysare om en fattig familj som bor i ett litet hus på landet, och som plötsligt erbjuds att alldeles gratis flytta in i en stor lyxvilla som ligger alldeles intill. Det är en berömd arkitekt som ritat huset och som kommer med erbjudandet.

Familjen flyttar in i huset, men de får inte ta med sig sina ägodelar. Huset är stort och tomt, men mat står framdukat, och familjen antar att det är personalen som lagat den. Men någon personal syns inte till. Vad märkligare är, är att husets interiörer ständigt förändras – som om arkitekten fortsätter att rita om huset medan familjen bor där.

Detta är antagligen det bästa avsnittet. Det här är oerhört stämningsfull och berättelse fascinerar

Råttor ställer till problem

Nästa avsnitt har regisserats av Niki Lindroth von Bahr från Sverige. Jag tittar på hennes filmografi och tycker mig känna igen ett par titlar, det är möjligt att jag sett dem på filmfestivaler.

Denna del handlar om en råtta (Jarvis Cocker från Pulp gör rösten), som rustat upp huset för att kunna sälja det. Han har problem med skadedjur, som ständigt dyker upp, och när det är dags för visning anländer inte snittarna han beställt, han får snabbnudlar istället.

Svenska röster av Yvonne Lombard och Sven Wollter

Det dyker upp ett gäng råttor och tittar på huset. Två av dessa (Yvonne Lombard och Sven Wollter gör rösterna) är synnerligen intresserade – de är så pass intresserade att de inte lämnar huset, de stannar kvar som om de redan köpt det, vilket ställer till problem för den stackars säljaren. Detta är också ett bra avsnitt.

Flummig katt anländer

Det sista kapitlet är regisserat av Paloma Baeza från England och handlar om katter. Berättelsen utspelar sig i en nära framtid och världen håller på att översvämmas. Hyresvärdinnan Rosa vill rusta upp huset, som har sett bättre dagar, men hennes två hyresgäster betalar aldrig hyran med reda pengar – istället får hon fisk och magiska stenar. Rosas tålamod börjar ta slut.

En dag anländer en flummig katt som varit i Tibet, och han har en rad konstiga idéer om hur huset ska rustas upp och vad de boende ska göra härnäst. Det är inte precis vad Rosa tänkt sig.

Långsammare och mindre intressant

Den här sista episoden är den svagaste. Den är väldigt snyggt animerad, det är kanske det tjusigaste avsnittet, men det är även långsammare, tråkigare och mindre intressant. Helena Bonham Carter gör en av rösterna.

Om det inte vore för den sista episoden, skulle jag sätta en fyra i betyg. Nu blir det en trea istället. Dock en stark sådan. Jag noterar förresten att andra tycker att den tredje episoden är den bästa. De som tycker så är väl flummigare än jag.

Skriven 2022-01-15

print

Våra samarbetspartners