INTO THE STORM – starkt och fängslande om fattig surfingtalang som besegrar de dåliga oddsen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: En La Tormenta
Regi: Adam Brown
Dokumentär med Jhonny Guerrero, Sofia Mulanovich, Jose Plaza, Diego Villaran
Premiär: 2022-01-21
Betyg: 4

Verkligheten vinner. I alla fall föräras dokumentärfilmer inte sällan både fina recensioner och prisregn. Som Into the Storm, en historia med tydligt fängslande underdogperspektiv och en autentisk närhet både till dess huvudperson och platsen denne kommer ifrån. Sedan kan jag inte med bästa vilja påstå att ett sportrelaterat fokus är mitt forte, till skillnad då från denna films upphovsman Adam Brown, som kom in på regissörsyrket i egenskap av kameraman inom just sportvärlden. Men visst sjutton är det här ändå både en stark och fängslande skapelse. Det måste tillstås.

Historien tar sin början 2014. Det var då Brown råkade upptäcka den då 14-årige Jhonny Guerrero under ett filmuppdrag. Han blev tipsad om och såg en story i den fattige tonåringen från Chorillos, en av Limas typiskt brottstyngda stadsdelar, och hans ambition att bli en framgångsrik surfare trots de dåliga oddsen. Så regissören började helt enkelt filma hans vedermödor och problem både i vardagen och på surfingvågorna.

Ett positivt färgat slut

I slutänden blev Into the Storm en mycket mer långdragen affär än vad det var tänkt eftersom historien ständigt växte och utvecklades. Dessutom hoppades Brown länge på att kunna presentera ett positivt färgat slut, vilket alla som ser den färdiga filmen också tacksamt kan konstatera lyckades.

Men som sagt, mycket hinner hända under de fem år Brown filmade Guerrero. Vi får vara med om värvandet till en surfingsakademi, som drivs av tidigare världsmästarinnan Sofia Mulanovich, genombrottet i Perus juniorserie, ett skottdrama Guerrero, som genom ett under klarade sig undan utan men från, den slutliga triumfen och så vidare.

”Sluta häng med de där idioterna”

Sedan finns här givetvis en inneboende konflikt också, som adderar ett gott mått syre till dramatiken. För de två liv han delar mellan Chorillos och surfingen går inte ihop. Eller också kan man uttrycka det som Mulanovich högra hand Jose Plaza gör om Guerreros dåliga sällskap på hemmafronten: ”Sluta hänga med de där idioterna. Annars kommer du att dö”.

Tjusiga surfingsekvenser som livets vatten

Men ändå, i slutänden vinner livet och det positiva i Into the Storm. Mycket må vara jobbigt i det som skildras, men på det hela taget är det här en såväl upplyftande som genuin och livsbejakande film om att slå de usla oddsen.

Även för de som nödvändigtvis inte betraktar en massa tjusiga surfingsekvenser som en sorts livets vatten, bör tilläggas.

Skriven 2022-01-19

print

Våra samarbetspartners