COSTA BRAVA, LIBANON – lyckad mix av humor och vemodigt allvar från Oscarskandidat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Mouna Aki
Skådespelare: Nadine Labaki, Saleh Bakri, Yumna Marwan, Francois Nour, Liliane Chacar Khoury
Premiär: 2022-01-21
Betyg: 4

Det sägs ju att allt fler människor gärna flyr storstäderna och drar sig ut på landet för att försöka hitta tillbaka till en livsstil som alltmer för en tynande tillvaro. Det handlar väl då inte bara om att slippa armbåga sig fram genom trängsel och bilköer utan också om att hitta en ny livsfilosofi om tillvarons mål och mening.

Familjen Badri har tagit detta avgörande steg i livet, och bor nu ute på landet för att slippa föroreningarna och det den alltmer växande korruptionen i Beirut. När myndigheterna en dag börjar bygga upp ett sopberg runt husknuten får den lilla familjen anledning att börja fundera över om det verkligen går att springa ifrån verkligheten eller om det istället handlar om att se den i vitögat och försöka förändra eller påverka.

Ta inte livet på blodigt allvar

Fadern (Saleh Bakri) är en idealist, och ser sig själv som David i kamp mot myndigheterna i rollen som Goliat. Modern (Nadine Labaki), en före detta popsångerska är däremot tvivlande till deras möjligheter att göra sina röster hörda och skulle hellre återvända till det politiska kaoset i Beirut.

Bara den kedjerökande farmodern ser på livet med filosofin att man aldrig skall ta det på blodigt allvar. Costa Brava, Libanon har med rätta fått ett stort positivt gensvar både hos publik och kritiker och blivit Libanons kandidat till årets Oscar.

Poetiskt skimmer vilar över kameralinsen

Med en lyckad mix av humor och vemodigt allvar förmedlar man ett budskap som sätter sig i märgen på åskådaren utan att ta till de stora brösttonerna. Det vilar nästan ett poetiskt skimmer över kameralinsen och man känner sig delaktig i den lilla familjens öde och tillkortakommande. En film som säkert ger eko även i Hollywood.

Skriven 2022-01-19

print

Våra samarbetspartners