BRAZEN – fascinerande dålig Netflix-deckare känns som B. Wahlströms flickböcker

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Monica Mitchell
Skådespelare: Alyssa Milano, Sam Page, Malaci Weir, Emilie Ullerup, Matthew Finlan
Land: USA
År: 2022
Genre: Brott, Drama, Mysterium
Längd: 94 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 1

Ännu en Netflixpremiär – och enda orsaken till att jag såg den här, var att den Netflixpremiär jag först tänkte se varar en bit över två timmar, och jag kände verkligen inte för att se ännu en film som är lång som ett ösregn. Så, jag plockade en annan film. Wow. Den här filmen är verkligen underbart dålig. Fascinerande dålig.

“Brazen” betyder ungefär fräck, i betydelsen skamlös. Filmen, i regi av Monika Mitchell (som mest gör sådana där julfilmer och filmer om romanser i kungahus), bygger på en roman av Nora Roberts. Jag inbillade mig först att Nora Roberts är en amerikansk deckardrottning, men det stämmer inte riktigt. Hon skriver romantik, och har enligt uppgift fått ur sig över 225 böcker. Att Roberts inte är deckarförfattare torde förklara varför deckargåtan och polisarbetet i den här filmen känns lite … Tja … simpelt och orealistiskt. Och dumt.

Syster med ondskefull exmake

Alyssa Milano (hon som var Arnolds lilla dotter i Commando) spelar den framgångsrika deckarförfattaren Grace Miller, som är ute på en promotionturné. Hon får ett samtal från sin syster Kathleen (Emilie Ullerup från Köpenhamn), som inte mår bra. Grace reser till Kathleen, som har en ondskefull exmake som vill ha vårdnaden om deras son. Kathleen har tagit sig ur ett drogmissbruk, och undervisar nu på high school.

Kathleen har även en hemlighet. För att tjäna extrapengar jobbar hon som dominatrix på nätet. Hon har webcam-shower åt ett företag som heter Fantasy Inc.

Grannen, en stilig karl, må ni tro!

Grace flyttar in hos systern (det framgår inte var Grace egentligen bor, om hon bor någonstans), och det dröjer inte länge innan hon får syn på grannen. Ed (Sam Page). Han står i sin trädgård och sågar brädor. Han är en stilig karl, må ni tro! Lång och maskulin och skäggig. Och polis, minsann! Grace går genast ut till honom med en kopp kaffe, hon spiller ingen tid i onödan, hon känner köttets lustar. Fast Ed dricker inte kaffe! Vojne, vojne! Han går istället in till sig och hämtar Grace’ senaste bok, som han vill att hon ska signera. Ooh, vad de trånar efter varandra!

Ingen är bättre på profilering

Ed och hans kollega Ben (Malachi Weir), som har en frisyr som inte är av denna världen, åtar sig att lösa fallet. Grace tycker att det behövs experthjälp, så hon insisterar på att hjälpa till. Polischefen tycker att detta är en jättebra idé! Grace är förvisso ingen polis, hon har ingen polisutbildning, ingen erfarenhet, men polischefen gillar Grace böcker, och vet därför att ingen är bättre på profilering än hon!

Mördare är den vi trodde

Grace och poliserna förhör Kathleens elever på skolan och de anställda på Fantasy Inc. Ytterligare en dominatrix som jobbar åt Fantasy Inc mördas, en tredje attackeras, men överlever. Inte helt oväntat kommer Grace på att hon kan jobba som dominatrix för att locka till sig mördaren. Oj, vilken bra idé! tycker polischefen.

Mördaren visar sig vara precis den vi trodde det var redan när han först dök upp. Grace flyttar in till Ed, verkar det som. Har hon ingen egen bostad?

Inget upprörande, som sex, naket och grovt språk

Jösses. Som deckare känns Brazen som B. Wahlströms flickböcker med röda ryggar. Det hela är enkelt på alla sätt. Försöken att göra det här sexigt, snuskigt och farligt blir töntigt, eftersom det förstås inte får förekomma något upprörande som sex, naket och grovt språk i en film som den här. Webcamshowerna består i att snygga tjejer i gummi och läder … rör på sig. De gör ingenting. Det är allt annat än fräckt.

Dialogen är ibland häpnadsväckande dålig, skådespelarna måste ha skrattat när de spelade in filmen.

Som TV-filmer från 90-talet

Brazen påminner om amerikanska TV-filmer från 90-talet. En period på den tiden fick jag hem massor av recensionsex av sådana, Paramount släppte mängder av TV-filmer på video, och det var inte speciellt kul. Den här filmen är så vissen att Netflix inte ens brytt sig om att lägga upp mer spännande pressbilder än de som återges här i min recension.

En skamlöst dålig film.

Skriven 2022-01-15

print

Våra samarbetspartners