SCREAM – förlösande humor och blodflöde som fontäner

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matt Bettinelli-Olpin & Tyler Gilett
Skådespelare: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Marley Shelton, Melissa Barrera
Premiär: 2022-01-14
Betyg: 3

Wes Craven i salig åminnelse eller rättare sagt hans ande, svävar av vällust över denna femte omgång Scream, som baxar denna numera klassiska skräcksvit vidare in i nästa generation.

Det var 1996 Wes Craven ingöt lite nytt friskt blod i skräckgenren genom att presentera oss för Ghostface, en maskerad seriemördare som gick fram som en slåttermaskin bland ungdomar i den lilla staden Woodsboro.

Befriande humor som förlöste

Craven levererade en stilsäker mix av splatter och klädsam självdistans till genrens klichéer, och andra klavertramp som ofta vilar som tunga ok på skräckfilmens axlar.

Här fanns de befriande humor som förlöste effekterna, och att låta karaktärerna kommunicera med publiken var ett gammalt beprövat och lyckat grepp som Bing Crosby och Bob Hope använde sig av redan på fyrtiotalet.

Länkar till nostalgiska femtioåringar

Nu är vi alltså tillbaka i Woodsboro igen, och Ghostface har börjat på ny kula och likvidera en ny generation, och även den föregående för en delen.

Melissa Barrera och Jenna Ortega representerar årgång 2022 och Neve Campbell, David Arquette och Courteney Cox är länkar till nostalgiska femtioåringar.

Blodflöde forsar som fontäner

Gillett och Bettinelli-Olpin har tagit upp stafettpinnen efter Craven, och lever både i dialogen, som hela tiden refererar till föregångarna eller andra skräckklassiker, och till blodflödet ända tillbaka till Psycho.

Ett blodflöde som forsar i fontäner, och inte hade fungerat utan sin förlösande humor till bredden fylld av populärkulturella skämt och blinkning åt publiken att det här skall vi ta med en nypa salt. Scream är med andra ord fortfarande ett flöte för skräckfilmen alltså.

Skriven 2022-01-12

print

Våra samarbetspartners