THE FATHER, LAST NIGHT IN SOHO och THE SUICIDE SQUAD bland årets bästa filmer

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Dags igen för att summera årets bästa filmer, och här nedan följer tio favoriter i bokstavsordning. Utan någon som helst gradering, bör tilläggas. Några filmer med ursprung på streamingtjänsterna har även tagits med denna gång i form av sprillans nya Netflixalstret och tillika hastigt biovisade Don’t Look Up och rosade I Care a Lot från Amazon Prime. Däremot har jag i vanlig ordning hoppat över filmer som enbart fått premiär på dvd, blu-ray och VOD.

Som synes är spridningen stor genremässigt. Precis som det ska vara. För smaken hos undertecknad är som sig bör bred. Men oavsett preferenser hoppas jag ni kan hitta något att avnjuta i nedanstående lista.

Och missa för all del inte att botanisera bland bubblarna också. Tio titlar är på tok för få för att få med allt sevärt som sett dagens ljus – eller rättare sagt biomörkret – under året.

The Courier
Spionthrillers av klassiskt snitt råkar man inte på ens varje år i dessa dagar, men denna ytterst atmosfäriska kalla kriget-rulle återskapar genrens storhet på bästa sätt à la 60- och 70-talets mästerverk i genren.

The Dissident
Spännande, tät, väl researchad, rörande och tveklöst sorglig dokumentär om den stenhårda diktaturen Saudiarabiens statssanktionerade mord på journalisten och den egna medborgaren Jamal Khashoggi.

Don’t Look Up
Ett stjärnspäckat nervigt och uppkäftigt satiriskt drama, som ytligt sett handlar om en komet som hotar att förinta jorden inom en snar framtid, men egentligen fokuserar på cynismen, krassheten, lögnerna och inte minst stupiditeten inom dagens amerikanska politik och ett medielandskap där inget tas riktigt på allvar längre.

En runda till
Om ett experiment i ohejdad spritkonsumtion som inte går riktigt som det var tänkt. Men den fimiska balansen mellan å ena sidan det roliga och utflippade och å andra sidan det tänkvärda och allvarliga är beundransvärt lyckat utmejslat av ständigt intressante regissören Thomas Vinterberg.

The Father
En lika lysande som rörande Anthony Hopkins låter oss följa med in i en demenssjuks förvirrade tankar i ett urstarkt drama där vare sig rädslan eller sorgen aldrig är långt borda.

Framtiden är vår
Franskt och tragikomiskt med osviklig timing i dialog och känsloutspel om två bästa, men udda vänner där svår sjukdom plötsligt komplicerar och i slutänden orsakar missförstånd.

I Care a Lot
Lika underhållande som träffsäker satir över cynismen inom äldrevård med en invävd gangsterhistoria som bonus. I centrum ser vi en självlysande Rosamund Pike som den lika kallhamrade som kaxiga Maria, juridisk vårdnadshavare, som rutinmässigt roffar åt sig tillgångar från sina försvarslösa klienter.

Last Night In Soho
Urtjusig artistisk nostalgi à la swinging London i fingerharmonisk samklang med thrillerartat mordmysterium som doftar klassisk europeisk skräck à la 60- och 70-tal.

Nobody
Enastående brutal och snygg modern vansinnesaction för fullvuxna med en deffad Bob Odenkirk av folket bakom Atomic Blonde och John Wick.

The Suicide Squad
Frejdig, färgsprakande vansinnig, utflippad, barnförbjuden och gränslös superhjältefilm som aldrig varken tappar farten eller inspirationen.

Bubblare:
Arvet, Coda, Gunpowder Milkshake, I död och lust, I väntan på frihet, No Time to Kill, Promising Young Woman, Quo Vadis, Aida, Respect, Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton, Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, Supernova, The United States VS. Billie Holiday, Wrath of Man

Skriven 2021-12-27

print

Våra samarbetspartners