DON’T LOOK UP – hyllad, påkostad och stjärnspäckad satir bättre än förväntat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Adam McKay
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Rob Morgan
Land: USA
År: 2021
Genre: Drama, Komedi, Sci-Fi
Längd: 138 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 3

Adam McKays Don’t Look Up hade premiär på julafton, men eftersom jag varit bortrest (och då föredragit bröderna Marx), blev det inte av att jag såg filmen förrän nu. Tydligen visas den även – eller ska visas – på några utvalda biografer.

Sedan premiären har Don’t Look Up figurerat flitigt i olika mediaflöden. Den har fått en hel del dåliga recensioner i tidningar, men många av tittarna verkar gilla filmen. Den hyllas som smart satir – och sågas för att den inte är tillräckligt smart satir. Vänsterpropaganda tycker en hel del på den amerikanska högerkanten.

En halvtimme för lång

Vis av erfarenhet vågade jag inte hoppas för mycket på Don’t Look Up, det är ju trots allt en Netflixproduktion, och de brukar som bekant inte vara något vidare. Men jag får erkänna att filmen var bättre än väntat. Mina främsta invändningar är att filmen är en halvtimme för lång, det hade räckt med en timme och 50 minuter, och jag får nog säga att en del av de medverkande spelar över.

Komet kommer att utplåna allt liv

Leonardo DiCaprio och Jennifer Lawrence spelar Randall och Kate, två astronomer som upptäcker att en enorm komet är på väg mot jorden – en planetförstörare som kommer att utplåna allt liv när den slår ner. Randall och Kate måste förstås berätta detta för myndigheterna och varna folk; kanske går det att hindra kollisionen, som beräknas ske sex månader senare.

Ingenting till övers för vare sig republikanerna eller demokraterna

Don’t Look Up är inspelad under pandemin – och här finns klara paralleller till hur världen, framför allt USA, ser ut just nu. Kometförnekarna är förstås pandemi- och klimathotsförnekarna, och antivaxxare – de bär till och med röda basebollkepsar med texten “Don’t look up”. Meryl Streeps president och hennes regering är Trump-administrationen, men Adam McKay säger att han inte har någonting till övers för vare sig republikanerna eller demokraterna.

Ser rejält påkostad ut

Här borde jag nämna Kubricks Dr. Strangelove från 1964, som McKays film har många likheter med, men jag har inte sett den på över trettio år, och jag minns bara de mest berömda scenerna. Dock har jag faktiskt sett den på bio. Här ska visst även finnas likheter med Sidney Lumets Network från 1976, men den har jag nog inte sett alls. Tror jag. (Jag gör här en minnesanteckning: köp Dr. Strangelove och Network.)

Don’t Look Up är en rejält påkostad film, den ser dyr ut, och det dyker upp en massa kända skådespelare i småroller. Och som sagt – jag tyckte att den var klart bättre än förväntat. Kanske är den roligare för mig som europé, jag sitter på behörigt avstånd och skrattar åt tosingarna borta i Amerika … Men så öppnar jag Göteborgs-Posten och läser ännu en insändare från en antivaxxare eller någon annan typ av dårfink, och sedan skrattar jag inte lika mycket.

Epiloger i eftertexterna

Cate Blanchett och Meryl Streep är roligast i Don’t Look Up. Linus Sandgren från Spånga är filmens filmfotograf. Det är synd att filmen är alldeles för lång. Just det: när eftertexterna börjar rulla, avbryts dessa efter en liten stund för en första epilog, och när eftertexterna rullat klart kommer en andra epilog.

Pluspoäng till textaren som översatt “Batcave” med “Läderlappsgrottan”!

Skriven 2021-12-30

print

Våra samarbetspartners