SPIRIT: VILD OCH FRI – reboot med mycket sentimental och melodramatisk utfyllnad

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Spirit: Untamed
Regi: Elaine Bogan och Ennio Torresan
Originalröster: Isabela Merced, Marsai Martin, Mckenna Grace, Walton Goggins, Andre Braugher
Svenska röster: Linda Åslund, Annelie Bhagavan, Peter Stormare, Lennart Jähkel
Land: USA, Japan
År: 2021
Genre: Animerat, Äventyr, Komedi
Längd: 88 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF (Universal)
Betyg: 3

För nästan tjugo år sedan kom den Oscarsnominerade filmen Spirit – Hästen från vildmarken. Spirit har också gått som 2D tecknad TV-serie. I en tidigare DVD/BD-utgåva av en Dreamworks film fick man pilotavsnittet på köpet. På ungefär tjugo minuter får huvudpersonen två jämnåriga tjejkompisar och tämjer en vildhäst och räddar dagen.

Nu är den tecknade långfilmen här. Den som trodde att det i likhet med andra biolångfilmer som har samma namn som en populär TV-serie nu är fråga om en fortsättning, hen blir grymt besviken. Det här är samma historia en gång till. Och det som klarades av på lite över tjugo minuter i pilotavsnittet tar nu ungefär en och en halv timme.

Reboot med mycket sentimental utfyllnad

Det här är en reboot med mycket utfyllnad och mycket sentimental och melodramatisk utfyllnad. Animeringen har gått från 2D till 3D – vilket gör att allt ser plastigare ut och har väldigt konstiga proportioner. Konstigast är en åsna som har huvud lika stort som resten av kroppen.

Huvudpersonen Fortuna – som kallas för Lucky – leker i början Disney-prinsessan Sofia och släpper in en ekorre i huset som förstör det mesta. Sedan blir hon skickad ut till en ranch på landet, till sin pappa som hon inte sett på tio år. Hennes faster Cora följer med som förkläde. Hon har tydligen inte sett sin bror på tio år.

Tre små superhjältar klarar alla stunts

Lucky får två nya jämnåriga tjejkompisar och hon möter en otämjbar häst, som bara hon kan tämja, titelns Spirit. Och så ska tjejgänget rädda en hjord hästar från boskapstjuvar. “Barn jagar bov” är ett ganska uttjatat och långsökt tema – men det finns så mycket sådant här för killar, superhjältar som går i skolan på dagen och är hjälte på natten och så vidare, att hästtjejerna får väl ha sin superhjältefilm.

För de tre små tjejerna är näst intill superhjältar. Även om de går i mellanstadiet, så kan de akrobatiska cirkuskonster, kampsport och klara av dödsföraktande stunts – som att hoppa från en häst till ett tåg och sparka ner en bov samtidigt. Eftersom detta är en tecknad film skadades inga hästar och tåg i verkligheten.

Litar inte på att bildberättandet håller

Karaktärerna har så ljusa och amerikanskt entusiastiska röster att man knappt kan höra vad de säger. Och filmen är väldigt, väldigt pratig. Det pratas och skriks nästan hela tiden. Man kunde ha litat mer på att berätta med bilder.

Det här är en lång långfilm för något som barnen redan har sett på tjugo minuter. Men med lite julpyssel eller annat att sysselsätta dem med så går tiden.

I original finns bland annat Jake Gyllenhaal bland rösterna (och ja, det går att höra vad han säger). Svenska röster görs av Linda Åslund, Dominique Pålsson Wiklund, Norea Sjöquist, Peter Stormare, John-Alexander Eriksson och Annelie Bhagavan.

Skriven 2021-11-30

print

Våra samarbetspartners