REMINISCENCE – effekter, miljöer och Rebecca Ferguson mer minnesvärda än den tillkrånglade handlingen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Lisa Joy
Skådespelare: Hugh Jackman, Rebecca Ferguson, Thandie Newton, Cliff Curtis, Marina de Tavira
Land: USA
År: 2021
Genre: Mysterium, Romantik, Sci-Fi
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 2

Waterworld – se upp! En ny vattendränkt framtidsdystopi är här och utmanar om titeln våtaste framtidsnoirvision, späckat med miljöförstöringsvarningar. Vi befinner oss i ett vattendränkt Miami, det är vatten överallt, och människor har förvandlats till nattvarelser, eftersom det är för varmt att vara uppe och ute på dagen.

Lisa Joy har regisserat, producerat och skrivit manus. Rebecca Ferguson gör en klassisk film noir femme fatale som tagen från Riddarfalken från Malta, och hon lindar Hugh Jackmans deckare runt sitt välmanikurerade lillfinger. Deckaren undersöker fall genom att gå igenom folks minnen. Det är lite Total Recall och Inception över det hela. Mest Inception.

Mord, minnesluckor och miljöpolitik

Intrigen är fruktansvärt rörig och pretentiös, med allt från miljö och maffiga scenerier till mord och minnesluckor.

Historien utspelas mestadels i Miami, krig och klimatförändringar har gjort att vi inte känner igen USA. Typ som i Hungerspelen. Eller Waterworld. Eller Blade Runner. Fast i Art Deco-miljö för att ge vibbar av film noirs guldålder med Riddarfalken från Malta som flaggskepp.

Relativt rika människor har sitt på det torra, på grund av en damm som de har byggt, men fattiga människor i New Orleans har vatten flera våningar upp.

Från elitsoldat till deckare

Hugh Jackman spelar Nick Bannister och han är, likt så många deckare, en före detta elitsoldat. Nu driver han och kollegan Watts (Thandie Newton) en modern deckarbyrå – en affärsverksamhet där folk i en vattenkammare, och med hjälp av droger och elektricitet, får återuppleva minnen. Som vi ser som 3D-hologram.

Enter ovan nämnda femme fatale (Rebecca Ferguson) och hon slår en känslomässig knockout på Bannister, och det finns lager på lager med spår som pekar åt alla möjliga och omöjliga håll och intrigen blir rörigare och rörigare.

Skaparen av Westworld

Debutanten Lisa Joy har varit med och skapat TV-serien Westworld som blandar verklighet och illusioner på ett liknande sätt – och hon är gift med Christopher Nolans manusförfattande lillebror Jonathan (som är en av filmens producenter). Man kan gissa att Lisa Joy har varit med och spanat och spånat när det gäller bröderna Nolans rörigare fantasy alster.. Som Inception och Tenet. Inget är som du först tror, det blir knut på knut på knut …

Rörigt och effektfullt

Rörigt? Ja. Överdrivet? Ja. Spännande? Nja … inte efter ett tag. Men det är en stjärnspäckad ensemble som levererar på topp, speciellt Ferguson. Och precis som i Nolan-filmerna – effekter och miljöer är mer minnesvärda än den tillkrånglade handlingen.

Skriven 2021-12-17

print

Våra samarbetspartners