SARAH SMARSH : DOLLY PARTON & KVINNORNA SOM LEVDE HENNES LÅTAR – därför bör alla älska countryikonen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: She Come By It Natural: Dolly Parton and the Women Who Lived Her Songs
Förlag: Natur & Kultur
Översättning: Erik MacQueen
Genre: Konst och underhållning, Särskilda kompositörer och grupper
Antal sidor: 199
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-29

Mormor Betty hann med att gifta sig med och skilja sig från sex olika män innan hon fyllde 32 år. Den förste mannen sköt henne, den andre kidnappade hennes barn och den tredje krossade hennes käke … och eländet bara fortsatte. Men något som Betty aldrig skiljde sig från var kassettbanden med Dolly Partons låtar. Det var Betty och Dolly för livet.

Sarah Smarshs mormor Betty figurerar även i Sarahs roman Heartland. Det finns massor av röda hjärtetrådar som går mellan Heartland och Dolly Parton & kvinnorna som levde hennes låtar. Ibland har man ett intryck av att boken handlar mer om Sarah Smarsh och hennes liv, hennes släktingar, hennes uppväxt, hennes åsikter och hennes karriär än Dolly Parton. Det blir så med dokumentärfilmer ibland också – dokumentärfilmaren blir mer uppfylld av sig själv än av dokumentärfilmsobjektet.

Alla boxar ska fyllas i

Men boken Dolly Parton & kvinnorna som levde hennes låtar är ett verk av ett stort fan, som vill förklara varför hon älskar Dolly Parton så mycket och varför alla borde göra det. Även om hon går omvägen via långa socioekonomiska utläggningar, olika akademiska teorier som ska förklaras, analyser av det politiska klimatet i USA förr och nu, feminismens viktiga status (Dolly säger aldrig att hon är feminist), hyllningar av Gloria Steinem, obligatorisk Trumpkritik, #MeToo funderingar, filosofier om suffragettrörelsen och vita kläder, utläggningar om rasism, Black Lives Matter, George Floyds död, “white privilege”, patriarkala maktstrukturer, åldersdiskriminering och så vidare. Alla boxar ska kryssas i. Fast inte den musikaliska.

Analyserar Dolly Partons inflytande som legend

Boken är inte är skriven av en musikjournalist. Sarah Smarshs huvudingång är socioekonomisk. Här finns praktiskt taget ingenting om musikackord, musikaliska influenser, formella och informella nätverk vid musikscenerna genom tiderna och mycket lite om countryscenen idag.

Smarsh analyserar Dolly Partons inflytande som artist och som legend i en av populärmusikens minst jämställda genrer. Men Dolly Parton är ju mer än artist, hon är även skådespelerska, levande legend, ikon (hon finns att köpa både som böneljus och ikon) och en skicklig entreprenör – nöjesparken Dollywood är Dolly-imperiets flaggskepp. Och hon är generös och ger mycket till välgörenhet.

Är fel på någon som inte älskar Dolly

Alla älskar Dolly – och hennes guddotter Miley Cyrus sammanfattade det så kärnfullt när hon var gäst hos Skavlan: Att inte älska Dolly är som att inte älska kattungar. Någon som inte älskar Dolly är det något fundamentalt fel på.

Sarah Smarsh kommer fram till samma sak över sina 199 sidor med essäer om sig själv och Dolly Partons fans och Dolly Partons betydelse för Amerika och jämställdheten.

Inte helt säker på att Elton skojade

I en intervju med Graham Norton för ett par år sedan skojade Elton John att han tillber Dolly Parton varje kväll. Med tanke på de böneljus och ikoner och all annan helig merchandise som finns kring Dolly är man numera inte helt säker på att han skojade …

I dag är Dolly Parton den mest framgångsrika kvinnliga artisten i countrymusikens historia.

print

Våra samarbetspartners