KLAS ÖSTERGREN : JULREVY I JONSERYD OCH ANDRA BERÄTTELSER – med nyskriven kortroman som grande finale

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Polaris
Genre: Noveller, Skönlitteratur
Antal sidor: 263
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-12-17

Vad vore väl en julrevy utan löständer och utan en luciakrona med Dennis Hot Dogs och andra småfåniga buskisklichéer? Författarjaget som motvilligt tagit ett jobb som “observatör” för att göra den lilla orten Jonseryds julrevy mer finkulturell, och även “samhällskritisk” på ett helt nytt sätt, omfamnar revytraditionerna och klichéerna istället för att dissa dem.

Han är faktiskt mer skeptisk gentemot ångvälten till kulturchef som spottar ur sig politiskt korrekta floskler med en obegriplighet och obegriplig snabbhet som är både förlamande och imponerande. Och dessutom tolkar hen “samhällskritisk” på ett helt nytt sätt. Kritikerna ska tydligen kramas ihjäl i Jonseryd …

Alla ska uppfinna (h)julen på nytt …

Julrevy i Jonseryd och andra berättelser är en fin novellsamling som det nästan är synd att slå in som julklapp – för går det att drömma om en snyggare formgivning när det gäller att fånga svensk juls väsen?

Texten Julrevy i Jonseryd är en kortroman (eller väldigt lång novell) som är nyskriven och nypublicerad som grand finale i denna samling, där det även ingår mängder av folkkära Klas Östergren noveller, där julen behandlas i olika åldrar, från inledningsnovellen, där ett barn inte begriper varför de vuxna beter sig så underligt (det beror på julen) till avslutningen då en gammal författare ska ta sig an en julrevy. i Jonseryd. Han har vunnit levnadsvisdom på vägen, men var ska han göra av den? Ingen vill ta emot den, eftersom alla ska uppfinna hjulet (och julen) på nytt. Alla gör om samma misstag — och lägger dessutom till några nya på vägen.

En författarpersona som (o-)pålitlig berättare, blandar biografi och skröna

Klas Östergren har mästerligt kultiverat en författarpersona, som gör att många läsare gärna tänker på “Östergren” som berättaren. På ett liknande sätt som man tänker på Kerstin Ekman och Torgny Lindgren som “berättaren”. Men Ekman har påpekat att hon delar på sig själv: den privata, den “riktiga” Ekman, är inte författarpersonan. Torgny Lindgren har blandat biografi och “skröna” med glimten i ögat, på sitt eget unika sätt. Östergren gör det på sitt sätt – men berättaren är inte den privata Östergren.

Jonseryd finns inte alls

Ändå är det intressant att se hur läsare och recensenter blandar ihop och glatt förs bakom ljuset och måste googla var Jonseryd ligger. (Orten finns inte alls – eller så är stället ett destillat av alla små svenska samhällen med stora kulturambitioner som är ett par (revy-)nummer för stora). Och som tror att Östergren som ung sålt julgranar för att få ekonomin att gå ihop. Det har han inte gjort. Han sålde julgranar en enda eftermiddag, som research inför skrivandet.

Den norska författaren Ingvild H Rishøi har däremot sålt julgranar för att överleva – under pandemin, när alla hennes uppdrag och framträdanden drogs in. Dessutom har hon skrivit om julgransförsäljning (fast det är inte ett författarjag som säljer julgranar utan ett par barn till en missbrukare i Stargate).

Kan en äkta revy vara politiskt sanktionerad samhällskritik?

Berättaren i Julrevy i Jonseryd må rysa över uppdraget att göra julrevyn till politiskt sanktionerad samhällskritik, men det hindrar honom inte från att utveckla ömsinta känslor för amatörskådespelarna, Jonseryd och den småfåniga traditionen som han har blivit en del av.

Vad är det egentligen som skiljer farsartad humor från stor konst? Vad kan göra humor till stor konst? Och hur ska man kunna veta det, när det kommer till kritan, eftersom de som bedömer oftast själva inte har någon humor?Berättaren kommer in på de stora frågorna här. Och om meningslöshet. Det är konstens uppgift att göra det meningslösa meningsfullt – och i den bemärkelsen lyckas julrevyn i Jonseryd fullt ut. Sedan är det bara att vänta på att snön ska börja falla, lite lagom, men ändå smakfullt, julsentimentalt … Det är först i stora drivor som den blir en fara och ett problem. Snön alltså.

Men om du befinner dig på ett tåg som kört fast i snön i över tre timmar, då ska du se till att ha en riktigt bra bok med dig. Som Julrevy i Jonseryd

print

Våra samarbetspartners