DIVERSE FÖRFATTARE : JULSTÄMNING 2021 – Helene Billgren, rymdresa och musikquiz gör det här till en pigg hit

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Serie: Julstämning
Genre: Allmänna serier, Periodika, Uppslagsverk & referenser
Antal sidor: 64
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-09-27

Julstämning fyller 115 år i år. Det är Sveriges äldsta jultidning – jultraditionen Bland tomtar och troll är ett helt år yngre. Varje år porträtteras en känd konstnär och två löstagbara konstbilagor som kan ramas in ligger innanför pärmen. I år har turen kommit till Helene Billgren – svensk konsts “grand old lady”.

Helene Billgren är lika känd för sin unika stil som för sin bloggande influencer-kändisdotter Elsa Billgren (stilmedvetenhet går i arv?) och äktenskapet med Ernst Billgren, han som designat statyetten Sångfågeln för Melodifestivalen och bland annat medverkat i Stjärnorna på slottet i SVT. Kommer Helene att bli inbjuden till att medverka ett annat år? Eller får hon komma med i Så mycket bättre och tolka andras verk?

En hyllning till Bror Hjorths ögonfransar

Ett av verken som reproduceras och diskuteras i Julstämning är förresten ett “så mycket bättre” verk – en homage till Bror Hjorth. Helene var överförtjust över hur han ritade ögonfransar. Själv älskar hon ögonfransar. Och hår. Och fina kläder. Och 1970-tals design. Och klippdockor. Först läser jag “har 75 klippdockor” men det står att hon har en 75 centimeter hög hög med klippdockor. Det är lite skillnad. Speciellt med tanke på hur smala klippdockor är. Helene älskar också hästar och hästböcker och att vara hästtjej.

Hästar, sockerbitar och myror

Vad jag själv minns från vårt första möte var att vi pratade hästar och hästböcker – en sorgligt nedvärderad genre i Sverige (speciellt med tanke på hur bra de är som skriver och illustrerar hästböcker idag). Helene hade gjort konstverk som hyllade stallhäng och hästtjejer – men hon fick ta bort dem, eller delar av dem, eftersom de innehöll sockerbitar, och sockerbitarna ledde till en myrinvasion på museet.

Sorg, skapande, kändisskap och att trivas i källaren

Julstämning bjuder på en mycket bra och djuplodande intervju som bland annat handlar om sorg och skapande. Men också om kändisskap och att behöva trivas som kändis, fast man egentligen inte gör det. Helene definierar Ernst som en Dramatenskådespelare som trivs i rampljuset, men själv är hon en källarskådespelare som trivs bättre på de mindre arenorna. Och med mer diskret belysning. Kontrasten är total.

Hur ska man vara för att räknas?

På något sätt börjar artikeln ifrågasätta bilden av konstnären och hur en konstnär ska vara för att räknas.

Samma sak händer i en senare artikel som handlar om kvinnliga uppfinnare, som inte ser ut som bilden av den traditionelle “Oppfinnar-Jocke”. Få vet att den vackra filmstjärnan Hedy Lamarr uppfann saker som vi använder dagligen, än idag.

Reportage från Madagaskar, ett annat solsystem och forna tiders jular

Dessutom blir det ett reportage från den närmsta planeten i ett annat solsystem och en utfärd i julbakverkens historia. Från Madagaskar levereras ett slående vackert naturreportage och alla kalenderbitare kan glädja sig åt en sammanställning av svenska världsrekord inom friidrott genom tiderna och en klurig frågesport om julsångerna som vi älskar att lyssna på varje år. All I Want for Christmas Is You … Och Julstämning. Så klart!

Julstämning har levererat en hit. Igen.

print

Våra samarbetspartners