INGVILD H RISHØI : STARGATE: EN JULBERÄTTELSE – sagoskimmer och magisk realism lägger sig som ett fint snötäcke

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Stargate; En julfortelling
Förlag: Flo Förlag
Illustrationer: Martin Jacobson
Översättning: Marie Lundquist
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 156
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2021-11-30

En av de bästa brittiska sagorna, The Illustrated Mum av Jacqueline Wilson, handlar om två systrar och hur olika de förhåller sig till sin tatuerade, impulsiva och bipolära mamma. Hon är rolig och lekfull, men kan bränna hela månadsbidraget på glass – trots att de inte har någon frys. Resten av månaden pendlar familjen mellan svält och att äta glassoppa direkt från diskbänksvasken.

Systrarna i Stargate påminner om dessa systrar. Ronja och Melissa är så olika varandra, och har väldigt olika sätt att tackla samma situation. Lilla Ronja är kärleksfull och älskar pappa med en naiv hoppfullhet, medan den äldre Melissa är praktisk och hårdare och hon har inga illusioner om att något någonsin kommer att bli bättre. Men det är ju Melissas sak att betala räkningarna och att hålla ihop familjen.

Den lilla flickan med julgranarna

En liten flicka säljer tändstickor, medan farsan missbrukar. Två unga flickor säljer julgranar, julkärvar och julkransar, medan farsan missbrukar på sitt stamställe Stargate.

Den nya julboken Stargate har klara drag av H.C. Andersens Flickan med svavelstickorna. Men norska Ingvild H Rishøi har också inspirerats av svenska sagor av Astrid Lindgren och Selma Lagerlöf. Tänk på de olika kavaljererna i Gösta Berlings saga, och även på Gösta Berling själv som i berusat tillstånd funderar på att somna in för gott i snön.

Tänk på Lagerlöfs underbara magiska realism och besjälade natur och Skogsrået som springer omkring i de värmländska skogarna. Skogen i Stargate är också något alldeles extra.

Tänk på Astrid Lindgrens okuvliga karaktär Ronja, eller sagan Kajsa Kavat med sin kavata huvudperson som gör allt för att fixa jul till mormor som brutit benet – emedan änglarna går vakt kring deras lilla stuga.

Magiska referenser och kända sagonamn

Stargate är späckad med magiska referenser och kända sagonamn som ger speciella vibbar och associationer. Som lilla Ronja. Eller en drängen som heter Alfred och som plötsligt kommer in i berättelsen i Stargate. Och hur är det med de tre vise männen och stjärnan?

Det här är en modern saga, med många trådar, och med realism i botten. Till skillnad från Klas Östergren så har Ingvild själv försörjt sig på att sälja julgranar när kulturjobben tröt och tiderna blev tuffare.

Det här är Ingvilds första roman – missa inte heller hennes novellsamling Vinternoveller. Båda böckerna passar speciellt utmärkt så här års.

Ett sagoskimmer och en eftertänksam magisk realism lägger sig som ett fint snötäcke över en övertygande realistisk fond.

print

Våra samarbetspartners