FREDRIK NYLÉN : BAKA TILL JUL – varierat och generöst och ett tvärsnitt av allt du behöver

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Genre: Kakor, Bakning
Antal sidor: 124
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-09-28

Marängtårta med apelsin och granatäpple. Saffransscones. Peanut butter cups. Blåbärsremmar. Jordnötsbräck. Kavring. Juligt frökäcke. Mozartkulor som rulltårta.

Om nu inte snålvattnet rinner till när du läser detta … så kommer det av sig självt när du ser Fredriks läckra bakverk i bild.

En superkändis med fika

Fredrik Nylén är en superkändis i entusiastiska bakningskretsar. Han driver bloggen Fredriks fika, en av Sveriges största och mest populära bakbloggar, han har skrivit flera böcker om allt från matbröd till choklad och han har varit runner-up i Hela Sverige bakar. (I likhet med Idol … det är ofta tvåan man minns bäst.)

Ett tvärsnitt av allt du behöver

Baka till jul är en mycket varierad och generös bok. Här finns egentligen ett tvärsnitt av allt du behöver till jul: matbröd, bullar, knäckebröd, tårtor, kladdkakor, mjuka kakor, småkakor, världens godaste pepparkaksdeg och tips på hur man gör och använder kristyr. Dessutom finns här godistips — och godis är, som alla vet, inte riktigt riktig bakning, det är mer roligt pyssel. Och man använder sällan ugnen när man gör godis.

Snabbt och lätt, pyssligt och mer komplicerat

Recepten är lite olika krävande. Att göra Mozartkulor som rulltårta istället för de vanliga Mozartkulorna (som doppas en och en i choklad) är definitivt tidsbesparande. Att göra rullrån är lite mer pyssligt. Klenäter och struvor ska friteras i frityrolja och görs med fördel i samma veva – när oljan ändå är het. Saftiga saffransbullar med olika design är inte det lättaste receptet att börja med. Nyårstårtan går ovanligt snabbt att göra. Churros med saffranssmak är en härlig nyhet, liksom Fredriks egen variant av ischoklad. För visst är det kul att utöka och variera utbudet, allt behöver inte vara precis likadant varje år.

Variera och experimentera

Receptet på pepparkakskrydda (som man tillverkar själv) är guld värt. Saffran är typ redan som guld (i alla fall prismässigt, och i förhållande till priset på andra kryddor). Alla gillar inte saffran. Och visst går det bra att baka bullar utan saffran. Det kidsen vill ha, ska kidsen få. Och att den billigare varianten upplevs som ännu godare, det är ju bara en bonus. Det juliga är då att man gör formen som lussekatter.

Vad gör det juliga juligt?

Är allt häri juligt? Fredrik erkänner att han bakar mjuk pepparkaka året om. Och varför inte? Många kulturer har saffran i maten året om, och pepparkakskryddor var förr i tiden en hälsokur och inte en jultradition.

Julstämning och bakningstraditioner

I årets Julstämning finns en analys av julens bakningstraditioner — förr i tiden hade man mer eller mindre samma saker till alla högtider. Men eftersom julen var högtidernas högtid så gick man all-in och maxade alla recept just då, alla i huset skulle ha en “julhög” med allt från matbröd till sötebröd och en klick smör överst, och detta skulle vara över juldagarna. Så småningom har vi börjat att se på de festliga bröden som just juliga.

Hög tid att förgylla högtid

Så om du blir sugen på mjuk pepparkaka eller saffransscones någon annan gång än i just juldagarna … Ha gott samvete. Du följer en gammal tradition. Kalas är inte bara för julen. En hög med gott bröd förgyller även någon annan hög-tid. Och Baka till jul kan gärna få komma fram igen …

print

Våra samarbetspartners