DIVERSE FÖRFATTARE : KÖKSALMANACK 2022 – om mattrender och menyer som täcker in alla årets dagar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Serie: Köksalmanack (del 89)
Genre: Matlagning, Årsböcker, Kalendrar
Antal sidor: 203
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-09-15

Varför finns det ingen matkultur i Sverige? Jo, det finns det visst, vilket en krönika i Köksalmanack 2022 bevisar. Och att Köksalmanack fortfarande finns och kommer ut varje år, med massor av inspiration för alla årets dagar, plus en mängd initierade krönikor som inleder varje månad, är i sig ett bevis för svensk matkultur. Man kan gå tillbaka och kolla in trendiga måltider i gamla Köksalmanack (ett hett samlartips!) och kartlägga stora delar av 1900-talets trender.

Hemmamys och ekologiskt tänkande

Vad är trenderna i år? Pandemin har gjort att vi spenderar mer och mer tid hemma, vi lagar vår mat själva istället för att gå ut på barer, pubar och restauranger, och vi lagar inte bara basmat för att överleva — mat har blivit ett sätt att vara extra nyttig, extra medveten och extra smart – både när det gäller miljö och ekonomi. Vi fixar gärna festmaten själva också, och bakar så det står härliga till. Förra årets mest googlade ätbara recept var blåbärspaj (där bären också kan bytas ut mot andra bär än blåbär) och surdegsbröd. I Köksalmanack 2022 finns ett extra bra kapitel om att baka sitt eget bröd – där det är lätt att hitta saker som faller alla i smaken. Och doften av nybakat bröd är svårslagen när det gäller att skapa mys och hemtrevnad.

Odla din egen svamp och res genom maten

En ny trend är svampodling – ätbar, färsk svamp som du odlar i ett snyggt litet hus på din diskbänk. Höstmys året om?

En nygammal trend är fusion och inspiration från andra kök. Om man inte kan resa så mycket i verkligheten är det extra härligt att resa vid matbordet. Med närodlat och ekologiskt blir denna matresa också extra miljövänlig. Köksalmanack 2022 innehåller bland annat följande internationellt inspirerade recept: bönor med sardelldressing, ugnsbakade tomater med getost, sötsura morötter och gratinerade musslor med fransk pernod. Bon appétit!

Blåbär, hallon, rabarber och fläder

Ingen Köksalmanack är komplett utan fina tips om bakning – vad sägs om blåbärskaka med mannagryn eller vit kladdkaka med hallon? Eller citron- och vallmokaka med smak av fläder? Och som slutgiltig pièce de résistance en tårta som är en mazarin med rabarber cheesecake, garnerad med jordgubbar. Det hela känns väldigt svenskt – förutom citronen, som få har hemma i sin egen köksträdgård eller närbelägna skog. Per Gessle lär ha “mazarin” som sin egen personliga favorit … Sommartider hej, hej, nu är det fikadags!

Nyttigt godis och kravlöst nyår

När december månad kommer finns det tips på hur man ska förgylla gottebordet med kreativt och pyssligt godis. Och “Nyår med Wood” inbjuder till ett kravlöst, men gott, nyårsfirande.

En av de bästa sakerna med Köksalmanack är alla menyer som täcker precis alla årets dagar – och att det finns plats att skriva in sina egna favoritrecept från året som gått. Så kan du också bli en del av den dokumenterade “matkulturen” – när forskare i framtiden funderar på vad folk gjorde mer än att googla surdegsbröd, så kommer de att gräva fram alla våra gamla Köksalmanack och se var vi satt stjärnor, utropstecken, egna små ändringar och vilka recept vi fyllt i på favoritsidorna.

Ett gott nytt år!

print

Våra samarbetspartners