POTATIS – roligt, farsartat och spexigt om potatis som high-tech på 1600-talet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Peruna
Regi: Jonna Tena
Skådespelare: Joonas Nordman, Mikko Penttilä, Alex Anton, Karl Hietalathi, Linnea Leino
Land: Finland
År: 2020
Genre: Komedi
Längd: 109 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF
Betyg: 3

Make potatis great again! Men om potatis aldrig har varit “great” – vad gör man då? Svar: lanserar den gyllene lilla knölen så klart!

Start-up företag är ett helvete. Även på 1600-talet i Finland. Speciellt eftersom folk envisas med att äta rovor! Kanske vill folk, likt lilla Ida i Emil-filmerna bara ha rotemos till middag …

Om Terry Gilliam varit från Finland…

Peruna är finska för potatis. Filmen är historisk-fantasy-komedi- blandning. Ungefär lika mycket historisk film som Monty Python and the Holy Grail, men med några historiska detaljer som stämmer. Om Terry Gilliam hade varit från Finland hade han kunnat göra filmer i den här stilen.

Det är roligt, farsartat, spexigt och anakronistiskt. Folk använder dagens företagsjargong, med lite inslag av latin (eftersom latin är fint och vetenskapligt speciellt på den här tiden), fast det är 1600-tal.

Ny härskarklass växer fram

Vad som stämmer är att medeltiden i Finland har lagts till handlingarna och en ny härskarklass växer fram som utmanar adeln. Borgarklassen är den nya tidens influencers.

Filmmakarna drar paralleller mellan detta och dagens kaxiga start-ups som utmanar den gamla tidens konglomerat. Potatisen är den här tidens “high-tech”. Och accepteras mycket senare i Finland än i den tidsepok vilken filmen utspelar sig.

Också viktigt för potatisar att växa

Filmen handlar om allas rätt att få synas. Och att det är viktigare att växa som potatis än som entreprenör..Nej, förlåt, citatet ska vara att det är viktigare att växa som människa … Men det är viktigt också för potatisar att växa!

Skriven 2021-11-30

print

Våra samarbetspartners