LUSTANS LAKEJER, KB, Malmö den 16 december 2021 – proffsigt och elegant 40 år in i karriären

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Stilrent

Som kvällens headliner kom Lustans upp och i enhetlig mörk klädsel gav de ett väldigt proffsigt och elegant intryck. Men tanke på att det är över 40 år sen de drog igång och dessutom varit igång med många återföreningar och nya tag så hade jag inte väntat mig något annat. Någon ringrostighet märktes inte.

Öppna Städer fick bli öppningslåten denna kväll gick i 80-talets nostalgiska tecken. Från albumet Uppdrag i Geneve som kom 1981 blev det fler låtar. Den självupplevda texten till En Nöjes Natt, även den från detta album framfördes allt emedan publiken sjöng med och tycktes uppskatta att se sina gamla idoler på scen.

Lyxlivsattityd

Med inspiration från Ultravox, Roxy Music samt välskrivna låtar blev de snabbt populära. Välklädda unga män som ser ut att äga dyra bilar får alltid uppmärksamhet. Förhoppningsvis gav skivförsäljningen på den tiden inkomster som gjorde att kunde leva lite lyxliv.

Men allt var inte gammal skåpmat på scen. Låten Den fjärde mannen släpptes i november i år och är en hyllning till Tom Wolgers, deras keyboardist som gick bort förra året. En riktigt bra låt.

Hitkavalkad

De har skrivit många hitlåtar och kvällen bjöd självklart på en kavalkad av dessa. Den känslosamma För Njutningen, för Spänningen gav nästan gåshud när den efter försiktigt öppnande drar igång. Såg inte att någon som dansade tryckare men den är som gjord för detta.

Cynisk med snygga gitarrslingor och medryckande refräng fastnar man snabbt för. Ska inte rabbla upp alla låtar som de framförde men den Duran Duran-inspirerade En främlings ögon bör nämnas.

Lite extranummer var väntat och självklart fick vi höra Diamanter. Även Läppar tiger, ögon talar är självskriven på alla konserter.

Nytt album på gång?

Lustans Lakejer gjorde i mina ögon och öron en bra konsert och fick med de flesta av deras hits. De har ju som sagt haft en halvryckig karriär och släppt skivor med hela decennier emellan. Vad jag läst jobbar de på ett nytt album som kom av sig av Tom Wolgers bortgång och självklart det här Coronaeländet som det inte verkar vara något slut på.

Sammanfattningsvis en trevlig kväll att se två band som i början av 80-talet var riktigt stora. Kan tänka mig att det snackas mycket gamla minnen (i den mån de kommer ihåg) från det ljuva livet.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2021-12-19

print

Våra samarbetspartners