PAMELA BELL : HEM TILL GÅRDEN: VINTER PÅ EMMERDALE – välskrivet och starkt engagerande om livet på landet före första världskriget

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Christmas at Emmerdale
Förlag: Lind & Co
Översättning: Anna Thuresson
Genre: Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 271
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-09-21

Vi befinner oss i Yorkshire, tiden är precis före det stora kriget, som kom att bli känt i historieböckerna som det första världskriget. Omslaget till boken må se ut som mysig feelgood och tankarna må gå till veterinärserien I vår herres hage, men det här är en drabbande skildring om att kämpa för överlevnad.

Kärlek, intriger, svek. Misshandel, social utfrysning, första världskrigets fasor. Folk som traumatiseras för livet av vad de sett och upplevt i skyttegravarna. Och vanligt folk hemma i Yorkshire kämpar varenda dag för sin överlevnad på sitt sätt. Och för gårdens bevarande.

En av de mest framgångsrika serierna genom tiderna

Pamela Bell har skrivit över 70 älskade och välskrivna bästsäljare. Några av hennes romaner ligger till grund för en av de mest framgångsrika TV-serierna genom tiderna: Emmerdale Farm. Eller: Hem till gården, som serien kallas på svenska.

I den här romanen får man veta hur allting började. Det är vinter, hårda tider och julfirande som ligger långt från dagens överflöd och konsumtionsnivåer. Vi får bekanta oss med så många karaktärer som livet går hårt år. Som Maggie Oldroyd. Som mot sin vilja, och mot alla lyckosamma odds, hamnar på Emmerdale Farm …

Från ståtliga High Moor till fattigdom till Emmerdale Farm

Maggie Oldroyd har vuxit upp på den ståtliga gården High Moor med sin far Albert och sin bror Andrew. Tragiska omständigheter tvingar dem att sälja. Sedan dör brodern och fadern invalidiseras. Maggie får inte gifta sig med sitt hjärtas val, Ralph, på grund av hans familj. Ralph föreslår att de flyr tillsammans, men Maggie kan inte lämna sin handikappade far. Istället säger hon ja till Joe Sugden på Emmerdale Farm. För att hon själv och hennes far ska få tak över huvudet och mat för dagen.

Kämpar för äktenskapets överlevnad – tills Toby dör

Ett konvenansäktenskap kanske inte är det sämsta. En gård ska ju drivas som ett företag tillsammans … Men allt blir mycket värre än vad Maggie någonsin har kunnat drömma om. Joe är impulsiv, nyckfull och våldsam – och under ett av sina raserianfall dödar han hennes älskade hund Toby.

Hjälpsamme vapenvägraren Hugo blir utfryst

När första världskriget bryter ut försvinner de flesta unga männen i byn – både Joe och Ralph tar värvning. Maggie måste själv ta hand om Emmerdale Farm, och det är fruktansvärt slitsamt. Hon får hjälp av vapenvägraren Hugo Dawson, men det leder till att hon blir totalt utfryst i byn.

Ska någon komma tillbaka? Och i vilket skick?

Den enda som aldrig sviker Maggie är prästdottern Rose Haywood, som hjälper Maggie att brevväxla med Ralph. Rose blir själv förälskad, i irländaren Mick Dingle, men han blir också skickad till skyttegravarna på andra sidan Engelska kanalen …

Ska någon av de unga männen från byn överleva? Och hur förändrade kommer de att vara, de som mot alla odds kommer tillbaka?

Välskrivet, upprörande och engagerande

Vinter på Emmerdale är den första romanen om den världsberömda gården. Författaren Pamela Bell bor själv i Yorkshire och hennes förståelse för och kärlek till landskapet och dess invånare skiner igenom i varje rad.

Det är välskrivet, engagerande, upprörande och starkt drabbande. Hem till gården: Vinter på Emmerdale är en modern klassiker – på så många sätt.

print

Våra samarbetspartners