JOHAN RUNDBERG : NATTKORPEN – intensiv spänning i prisbelönt och sällsynt välgjord och gränsöverskridande deckare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Natur & Kultur
Serie: Månvind & Hoff
Genre: Deckare, Historiska berättelser
Antal sidor: 183
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-01-15

Månvind & Hoff är en ny duo att hålla ögonen på i deckar-Sverige. Först kammade debutboken Nattkorpen hem årets Crime Time Award. Sedan kammade boken hem självaste Augustpriset. En stor seger både för Månvind & Hoff och för genrelitteraturen!

Välgjord och gränsöverskridande Sherlock-historia

Deckare brukar inte belönas med Augustpriset. Men så är också Johan Rundbergs berättelse sällsynt välgjord och gränsöverskridande och kan lika gärna marknadsföras som historisk roman eller coming of age story. Berättelsen är också en alternativ Sherlock Holmes historia – och alla älskar ju Sherlock Holmes historier. David Lagercrantz är inte Sherlocks ende fanboy …

Grym vinter i 1800-talets Stockholm

Det vilar en klar air av Charles Dickens över hela anrättningen. Vi befinner oss i ett vintrigt Stockholm, tiden är förrförra seklet och det föräldralösa barnhemsbarnet Mika Månvind är en sådan där typisk Dickensk föräldralös karaktär. Men hon har också klara Sherlock Holmes drag, Mika är smart, smartare än alla i sin omgivning, och otroligt observant, och hennes sätt att observera och dra slutsatser är klart och hundraprocentiskt Sherlockskt. Mika Månvinds medhjälpare Hoff är poliskonstapel och kattälskare. Hoff fattar omedelbart att han har hittat en riktig guldgruva som partner-against-crime …

Olika som Natt och Dag …

Eftersom författaren är svensk och platsen är Stockholm ligger det så klart nära till hands att jämföra med Niklas Natt och Dag — men med den skillnaden att Nattkorpen har barn/ung som målgrupp och mindre “blood and gore” utsmetat över sidorna och så skiljer det ett sekel mellan de olika “Stockholm förr-i-tiden” skildringarna.

Nattkorpen borde kategoriseras som allåldersbok, för så många läsare kan ha glädje av att sjunka in i en väl researchad (och inte alltför tjock) skildring av forna tiders Stockholm – skitigt, stinkande och fullt av brutalitet, kriminalitet och mord. Långt ifrån det civiliserade, turistvänliga Stockholm vi ser idag alltså … (eller så har de olika versionerna av Stockholm vissa likheter.)

Skippar ballast och familjemys

Eftersom det är viktigt för en barn/ung publik att inte tappa fokus och läsintresse så slipper man också all ballast och all långtråkig utfyllnad som tynger ner tjocka tegelstenar som hamnar på deckarhyllan märkt “skönlit. vux.”. Det här är intensiv spänning från början till slut, inget fredagsmys, inga gräl om fjärrkontrollen, inget vem ska hämta och lämna på dagis (dagis finns inte och de båda huvudpersonerna har ingen familj eller bara en katt som familj) och allt sådant som upptar sida efter sida av deckare för en vuxen publik.

Uppföljarna är här – med svart ängel mysterium

Det finns två uppföljare ute på marknaden – Tjuvdrottningen och Dödsängeln. Redan här i Nattkorpen så förstår man att Johan Rundberg har skapat en riktigt episk motståndare som kommer att återvända – den svarta ängeln. Vem är hen? Och vem är Mika Månvind – egentligen? I likhet med fallet Charles Dickens Oliver Twist så kan vi vänta oss en ordentlig twist i slutet av serien …

Nattkorpen är läsvärd, prisvärd, och värd att ge alla deckarvänner du har i julklapp!

print

Våra samarbetspartners