SPIDER-MAN: NO WAY HOME – lyckad mix av traditionell Marvelnostalgi och genuin action

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jon Watts
Skådespelare: Tom Holland, Zendaya , Benedict Cumberbatch, Jacob Batalon, Jon Favreau
Premiär: 2021-12-15
Betyg: 4

Kan ni tänka er Fantomen, Läderlappen eller Spiderman utan sina masker? Den sistnämnde är faktiskt ett faktum i den senaste omgången Spiderman där han till och med finns i tre upplagor.

För att göra livet extra surt för Peter Parker (Tom Holland) berättar skurken Mysterio (Jake Gyllenhaal) för världen att han är ingen mindre än Spiderman varför Peter ber trollkarlen Dr Strange (Benedict Cumberbatch) om råd. Med lite hokuspokus så fixar den gode doktorn så att hela världen glömmer… tyvärr också flickvän och andra vänner.

Tvära kast

Även om jag kunde så skall jag naturligtvis inte avslöja mer än att gamla hjältar, superskurkar och tvära kast mellan ett multiversum och vårt ger näring åt denna lyckade mix av traditionell Marvelnostalgi och genuin action. Det tog förvisso ett tag i föregångaren innan jag ställde upp på dialogen som swishade lika hisnade som Parker/Spiderman över hustaken men nu har jag accepterat villkoren och köpt tempot.

Peter Parker – mer än ett frågetecken bakom en mask

Även om karaktärer av kött och blod inte är livsavgörande för filmatiseringar av seriehjältar är det roligt att man nu utvecklat Peter Parkers och låtit honom bli mer än ett frågetecken bakom en mask. Sedan smittar det också av sig att fina skådespelare som Willem Dafoe med glimten i ögonvrån fortsätter leverera som superskurken Green Goblin som gjorde avspark redan i Spiderman 2002. Julens action-klapp.

Skriven 2021-12-14

print

Våra samarbetspartners