MARTIN EDEN – 100 år gammal självbiografi får nytt liv

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Pietro Marcello
Skådespelare: Luca Marinelli, Jessica Cressy, Vincenzo Nemolato, Marco Leonardi, Denise Sardisco
Premiär: 2021-12-10
Betyg: 4

Av Jack Londons självbiografiska roman från 1909 har det blivit en mäktig film präglad av politisk sprängkraft och poetisk glöd toppad av en briljant Luca Marinello som glänser i titelrollen. Jack London lånade för övrigt namnet av emigranten Mårten Edin hemmahörande i Ådalen.

Vi befinner oss alltså i 1900 talets Italien i en tid med politiska konflikter och där hela samhället var en enda stor klasskamp där alla visste sin plats men gärna ville flytta upp ett steg på den sociala trappstegen. Så och den unge sjömannen Adam Eden (Luca Marinelli) som genom att hjälpa en ung man undan en brutal väktare får in en fot i den italienska societeten inte minst genom dottern i huset som han får en relation med. Martin behandlas med respekt men han känner direkt att det är på nåd och med familjens gemensamma nämnare att det alltid kommer att vara skillnad på folk och folk.

Texter i retur

Målet i Martins liv är att bli en erkänd poet och att hans texter skall publiceras i stora tidningarna. Dessa drömmar känns dock som att stånga pannan blodig mot en mur när hans texter ständigt kommer i retur med ett beklagande.

Ser igenom fasaden

Luca Marinelli fångar upp varje nyans i individualisten och idealisten Martin Edens kamp för att nå upp till sina egna högt ställda förväntningar på sitt konstnärskap. Han ser igenom fasaden på socialismen, kapitalismen och andra ismer som alltid är som vackert inslagna paket som givaren fyll med noll och intet värde. Tilläggas skall att en version av Adam Eden gjordes redan 1942 med Glenn Ford och Claire Trevor då signerad Sidney Salkow.

Skriven 2021-12-05

print

Våra samarbetspartners