NEW ORDER – den ultimata nattmaran

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Nuevo orden
Regi: Michel Franco
Skådespelare: Naian Gonzales Norvind, Fernando Cuautle, Diego Boneta, Samantha Yasareth Anaya, Luna Arboledas
Premiär: 2021-12-03
Betyg: 3

Ni som här inträder, låt hoppet fara. För den obotlige pessimisten måste Michel Francos prisbelönade “New Order” vara den ultimata nattmaran, en lång dags färd mot natt som slutar i ragnarök och svavel.

Det handlar om klasskamp ,kaos och anarki som skön konst – om man nu får en kick av att göra en djupdykning i människans mörkaste skrymslen. Det börjar annars i dur med att vi är inbjudna till ett societetsbröllop där honungen flödar bakom höga murar både i fysisk form såväl som symbolisk. När en äldre f.d. anställd dyker upp oinbjuden och ber om pengar till sin sjuka hustrus operation ställer man motvilligt upp med lite allmosor och därmed är första stenen kastad i denna nattsvarta domedagsprofetia.

Frossar i den mänskliga naturens förfall

Här är inga nyanser så långt ögat når. Alla ser sig själv som vår tids Robin Hood. Man tar från de rika och de fattiga och ger till sig själv. Denna pessimism är i och för sig konsekvent, har man inga illusioner brister inga heller. För publiken är det naturligtvis ett dilemma att varje karaktär som visar någon tillstymmelse till försonande drag avlivas av regissören Michel Franco som verkar njuta av att frossa i den mänskliga naturens förfall.

En mycket märklig film med ett högst dimmigt syfte som vänder sig till en lika udda målgrupp. Ointressant är den dock långt ifrån.

Skriven 2021-12-02

print

Våra samarbetspartners