DROTTNING MARGARETA – ett storslaget epos

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Charlotte Sieling
Skådespelare: Trine Dyrholm, Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Bjørn Floberg
Originaltitel: Margrete den første
Premiär: 2021-12-03
Betyg: 4

Jag har alltid varit fascinerad av historia. Redan i småskolan var historia mitt favoritämne och jag älskade att botanisera bland adel, präster, borgare och bönder för att inte tala om kungar och drottningar.

Med detta intresse i bagaget närmar jag mig naturligtvis historiska filmer med ribban i takhöjd och Drottning Margareta lever glädjande nog upp till alla mina förväntningar.

Adeln högg varandra i ryggen

Vi skriver nådens år 1402 och filmen börjar informativt med scener från ett blodigt slagfält. Så har läget länge varit i norden tills Drottning Margareta lyckades med det omöjliga förena Danmark, Norge och Sverige i en fredsunion. Drottningen styr men det är adoptivsonen Erik som är frontfiguren och vi skall betänka att då var det inte politiska partier som högg varandra i ryggen,A utan adeln som bokstavligt talat gick över lik för att komma i nåd hos kungahuset.

Konfliktfylld balansgång

Drottning Margareta beslutar sig för att säkra unionens status genom att gifta bort Erik med en engelsk prinsessa, men nu sätter mörka krafter sig i rörelse för att omkullkasta planerna. En död son Olof dyker plötsligt upp på scenen och drottningens liv blir en konfliktfylld balansgång mellan hennes roll som drottning, mor och medmänniska.

Trine Dyrholm fångar varje nyans

Drottning Margareta är en vacker stämningsfull film som breder ut sig som visuell ögonfägnad över den pampiga duken. Ibland mörk och dunkel som den tid den utspinner sig för att stundtals slå över till överdådig skönhet när kameran drar fram över Kullabergs grönska. Trine Dyrholm lyckas fånga varje nyans i drottningens mångfacetterade väsen och den bild som stannar kvar blir av en kvinna som var långt före sin tid. Ett storslaget epos som ger vår nordiska historia en kick in i framtiden.

Skriven 2021-12-01

print

Våra samarbetspartners