LISA BJÄRBO : JULMYSTERIET – årets adventsbok är här

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustratör/Fotograf: Matilda Ruta
Serie: Adventsbok (del 2021)
Läsålder: 3-6 år
Genre: Berättelser, Barn
Antal sidor: 100
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-08

Ebbe älskar julen. Ebbe älskar även deckare. När julsaker plötsligt spårlöst försvinner, en efter en, slits Ebbe mellan hopp och förtvivlan. Förtvivlan över att pepparkaksburken är borta, men hopp om att detta kan vara hans allra första fall … Ett äkta julmysterium!

Lisa Bjärbo är dubbelt deckaraktuell. Lisa Bjärbo har precis tagit emot Svenska Deckarakademins pris för bästa barn/ungdomsbok. Spårhunden gick till hennes ungdomsroman Jobbiga tjejer (Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson är medförfattare). Lisa Bjärbo är också aktuell med Julmysteriet — ett prestigefyllt uppdrag eftersom Rabén & Sjögrens fina Adventsbok firar tioårsjubileum i år.

En stilmässigt snygg matchning

Varje år samarbetar en känd författare och illustratör och skapar ett äventyr i 24 kapitel som kan läsas ett kapitel i taget — om man kan hålla sig så länge! Årets illustratör än den hyllade Matilda Ruta,
som bland annat ligger bakom illustrationerna till den Augustprisnominerade Åka buss med text av Henrik Wallnäs.

Bjärbo och Ruta passar ihop, rent stilmässigt, och de har tillsammans skapat ett juligt och välkomnande äventyr som kan fungera som “gateway mystery” för små läsare som inte ännu fått kläm på deckare och ledtrådar och misstänkta och alibin. Målgruppen är 3-6 åringar.

Uppdrag: rädda familjen

Precis som i deckare för äldre läsare så är mysteriet inte huvudsaken, utan de mänskliga relationerna och en söt feelgood kärlekshistoria om acceptans och nya chanser. Mamma har hittat en ny kille, Ebbe och hans storasyster kommer att få en ny bonussyster, känslor svallar och familjekonflikter blossar upp. Dessutom har Ebbes storasyster blivit tonåring och hon vill aldrig leka eller göra något kul. Hon vill bara sova och vara sur och förstöra för andra. Ebbe inser att det är upp till honom att nå fram till syrran innan hon förstör både julen och hela familjen totalt …

Stora, färgglada bilder serveras varje dag ända fram till jul, liksom ledtrådar till julmysteriet.

Ett magiskt skimmer ligger över Stockholm

Kan du inte få nog av Adventsboken? Det finns nio till i serien! Favoriterna som oftast kommer fram är Den helt sanna julsagan om kentauren som ville hem av Mats Strandberg (Cirkeln, Konferensen) med illustrationer av Sofia Falkenhem (tips även till vuxna Strandberg-fans: Missa inte! Strandbergs humor är fenomenal!) och så Skorstensjul av Mårten Sandén (Petrinideckarna) med illustrationer Lina Bodén. Den sistnämnda succén har även fått två fina uppföljare, Älvsommar och Sjörövarhöst. Missa inte denna serie! Dessa böcker är tidlösa äventyr, utan åldersgräns, som skänker ett sagolikt skimmer till Stockholm.

Godis till frukost!

En adventskalender med ett kapitel att läsa tillsammans varje dag slår alla andra adventskalendrar — även de med choklad och godis. Fast Ebbe i Julmysteriet kanske inte håller med — det bästa med adventstiden, enligt Ebbe, är att få äta godis innan frukost!

print

Våra samarbetspartners