SETTLERS – i rymden kan ingen höra dig snarka

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Wyatt Rockefeller
Skådespelare: Sofia Boutella, Ismael Cruz Cordova, Brooklynn Prince, Nell Tiger Free, Johnny Lee Miller
Land: Storbritannien, Sydafrika
År: 2021
Genre: Mysterium, Skräck, Thriller
Längd: 103 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: Njutafilms
Betyg: 1

Jag började titta på Settlers utan att först ha kollat upp vad det var, mer än det mest grundläggande: en science fiction-film som utspelar sig på Mars, en brittisk-sydafrikansk samproduktion i regi av långfilmsdebuterande Wyatt Rockefeller, Sofia Boutella i en av huvudrollerna.

Inkräktare dyker upp

Jösses!

På Mars bor kolonisatörer från jorden. En del av dessa kolonisatörer är födda på Mars och har aldrig varit på jorden, de karga Marslandskapen är allt de känner till. Som den lilla flickan Remmy (Brooklynn Prince). Hon bor med sina föräldrar i ett ödsligt Marshus i en särdeles ödslig del av Mars. De har höns och grisar.

En dag dyker det upp inkräktare. Okända människor vill Rennys familj illa. Rennys far Reza (Jonny Lee Miller) skjuter ihjäl alla inkräktare utom en, Jerry (Ismael Cruz Cordova). Sedan dödar Jerry Reza.

Svårt få tag på en karl på Mars

Jerry säger att han förr bodde i huset. Nu flyttar han in igen och får snart ihop det med Rennys mor Ilsa (Boutella). Jerry är alltså mannen som gjorde Ilsa till änka. Det är väl svårt att få tag på en karl på Mars, hon tänkte kanske att hon får passa på.

Settlers har ett utmärkt filmfoto. Skådespelarna är inte helt oävna. Men. Detta är det enda positiva jag har att säga om den här filmen.

Det här är nämligen en av de tråkigaste science fiction-filmer som gjorts. Det är en av de tråkigaste filmer som gjorts, rent allmänt, oavsett genre. Settlers är vansinnigt tråkig. Det händer bokstavligt talat ingenting under större delen av filmen. I vanliga fall pausar jag filmen om jag går på toaletten, eller om jag hämtar mer kaffe i köket. Men inte den här gången. Jag lät filmen rulla – och när jag kom tillbaka hade jag inte missat någonting, eftersom det inte fanns något att missa. Som jag brukar säga: den här filmen är så långsam, att vore den en cykel, hade den trillat omkull.

Hur kan de andas utan rymddräkter?

Vidare innehåller Settlers en lång rad märkligheter. Människor bor alltså på Mars. Men – de går omkring utomhus, utan rymddräkter. Varifrån kommer luften? Hur kan de andas? Och varifrån kommer vattnet de dricker? Har de släpat med sig höns och grisar från jorden? Vad håller de på med? Varför är det plötsligt okej att mördaren Jerry bor hos dem? Mot slutet, när Renny blivit äldre, blir det hela ännu märkligare.

Hade varit lika tråkig som westernfilm

Filmen hade lika gärna kunnat utspela sig i vilda västern. När jag tänker efter, hade den funkat betydligt bättre som westernfilm. Fast den hade säkert varit lika tråkig. Jag noterar att en del fått för sig att den här filmen är konst. Långsamheten och konstigheterna är konstnärliga grepp.

Jag vill snarare påstå att Settlers har ett illa skrivet, illa genomtänkt manus, som blivit en inkompetent gjord film. Om än med snyggt filmfoto. Det här är bara skittråkigt. I rymden kan ingen höra dig snarka!

Skriven 2021-11-15

print

Våra samarbetspartners