MISS LI : UNDERBART I ALL MISÄR (Sony Music) – varierande, sprittande, infallsrikt och cathy så in i h-e

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Hela fyra år har gått sedan hennes förra album A Woman’s Guide to Survival släpptes, men Miss Li har knappast vilat på lagrarna. Hitsen har fortsatt komma ändå. Bara sedan februari 2020 har hon släppt fem framgångsrika singlar, och allihopa finns förstås med på nya albumet Underbart i all misär.

Nya och nya förresten. För en gammal albumlyssnare som undertecknad ter sig förstås det hela hur fräscht som helst, men för regelbundna radio- och streamingkonsumenter ter sig nästan halva albumet minst sagt välbekant. För att nu uttrycka det milt.

Varenda låt skulle kunna bli en hit

Kanske är det därför jag är så knockad av den pura sprittande popglädje som sprids från detta alster. Eller så hade så säkert varit fallet ändå. Alltså, även om jag matats med singlarna på diverse olika sätt i förväg. Men å andra sidan ska överraskningsmomentet aldrig underskattas.

Dessutom, om man nu ser det här som en helhet, så hänger allt samman på ett oefterhärmligt skönt sätt. Varierande, sprittande, infallsrikt och catchy så in i h-e är adjektiv som ligger nära till hands att slänga sig med. Varenda låt av de elva som serveras skulle kunna bli hits, och fem av dem är det som sagt redan.

Det mest catchy jag hört sedan…

Som Komplicerad, om det jobbiga i att vara just det, komplex och Instruktionsboken, om det omöjliga att hitts sin rätta väg i livet och Förlåt, ett av de spår som stod ut – med liten marginal, men ändå – under en första genomlyssning. De andra var Porslin, en söt ballad med oemotståndlig knockoutrefräng och softa Det kommer bli vi med sitt fina pianointro och läckra stråkar – eller keyboard är det väl – i refrängen.

Men som sagt, vartenda spår har hit-potential. Underbart i all misär är helt enkelt det mest catchy jag hört sedan…ja, sedan Pink uppvisade sin sedvanligt goda form. Eller kanske sedan bombnedslaget Ava Max debut förra året. Eller sedan Anne-Maries senkomna dito såg dagens ljus för tre år sedan.

Rent och skärt uppåttjack

Denna sångsamling kan således svårligen beskrivas som något annat än en orgie i starka popkarameller. Sedan må texterna till större delen vara tydliga vittnesmål om hur svår kärleken kan vara och att det alldeles för ofta kan vara problematiskt att passa in, men musikaliskt fungerar det här som rent och skärt uppåttjack av snygga melodier och givna hooks.

Klädsam innerlig svärta är sällan fel

Till charmen hör också att Miss Li alltid lyckas få sin lite speciella personlighet att skina igenom oavsett hur välproducerad ljudbilden än är. Och vid närmare eftertanke; så sorglig är hennes lyrik inte att någon har anledning att deppa ihop. Det handlar mer om igenkänning än om något annat. Däremot finns vemodet där ofta mitt där i den tjusiga inspirerade popmixen, och inte mig emot. Lite klädsam innerlig svärta är trots allt sällan fel.

Skriven 2021-11-23

print

Våra samarbetspartners