KING RICHARD – Will Smith mejslar ut intressant personlighet i film om tennissystrarna Williams

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Reinaldo Marcus Green
Skådespelare: Will Smith, Aunjanue Ellis, Jon Bernthal, Saniyya Sidney, Demi Singleton
Premiär: 2021-11-19
Betyg: 3

För en tid sedan lovordade jag filmen The Card Counter bland annat för att temat låg mig så varmt om hjärtat. Jag skulle kunnat ha tillagt att filmer om boxning också alltid gett mig en extra kick till exempel den om Muhammad Ali där han personifierades av Will Smith som jag med King Richard åter får tillfälle att höja till skyarna.

Nu är det inte så att Smith själv kutar omkring på tennisbanan, men som pappa till två talangfulla tonåringar (Venus och Serena) är han axeln runt allt väsentligt snurrar. Richard Williams har en plan som han ständigt låter flickorna och publiken ta del av, och denna plan utmynnar ibland i rent absurda beslut som tär på familjelyckan.

Revansch för egna tillkortakommanden

“Den vita sporten” (i dubbel bemärkelse) är inte direkt vardagsmat för personer med deras etnicitet och samhällsklass, varför uppförsbacken blir extra hög för Richard när han skall försöka hitta en tränare till sina talangfulla döttrar. För Richard är det inte bara de begåvade flickornas framtid inom tennisen, utan också en revansch för sina egna tillkortakommanden han eftersträvar med sina kompromisslösa beslut.

Ger mersmak att vilja veta mer

Filmer om att mot alla odds visa att trägen vinner och tvivlarna får stå där med skammen har nästan halva segern vunnen bara på storyn i sig själv, men tennis har aldrig varit “my cup of tea” ens när Björn Borg gjorde rent hus på tennisbanorna när det begav sig.

Venus och Serena Williams är således bara namn för mig, men filmen ger mersmak att vilja veta mer om dem, och eftersom den slutar när deras karriär börjar på allvar finns det mycket att ösa ur om den samma. Som det nu ser ut är det främst en arbetsseger för Will Smith som mejslar ut en intressant personlighet med många nyanser av svart och vitt. Att hålla grytan kokande i 140 minuter passerar dock nog gränsen för vad man brukar kalla långbänk.

Skriven 2021-11-17

print

Våra samarbetspartners