ALLT GICK BRA – kusligt aktuell och oerhört äkta insatser framför kameran

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Tout s’est bien passé
Regi: Francois Ozon
Skådespelare: Sophie Marceau, André Dussollier, Géraldine Pailhas, Charlotte Rampling, Éric Caravaca
Premiär: 2021-11-19
Betyg: 3

Det finns en viss arrogans att sätta sig själv först i olika sammanhang. Extra påtagligt utspel blir det när det handlar om att avsluta sitt eget liv. I den franska filmen Allt gick bra (Tout s’est bien passé) ger regissören François Ozon en inblick i ett sådant händelseförlopp med en ganska rapp dialog fast stillasittande tempo.

André, 85, (Andre Dussollier) en judisk fabriksägare med en lätt faiblesse för män, mer eller mindre tvångsmässigt påtalar för sina döttrar att de skall hjälpa honom avsluta hans liv efter att han har blivit halvförlamad på grund av stroke.

Bittert mörker efter Parkinson och depression

Emmanuelle (Sophie Marceau) som är den omhändertagande dottern och den bärande familjemedlemmen får nästan allting på sitt samvete. Hennes syster delar dock bördan till en viss del, men frågan kvarstår hur de kan tillmötesgå ett sådant direktiv? Mamman är sedan ett par år instängd i sitt eget bittra mörker efter Parkinson och depression, så några konkreta råd eller direktiv från hennes sida uteblir helt och hållet.

Hur gör de fattiga när de vill dö?

Insatserna framför kameran är oerhört äkta och närheten att acceptera dilemmat eller lösningen från olika perspektiv skapar en ljusning i en värld som kan köpas för pengar. Precis som André frågar i filmen, hur gör de fattiga när de vill dö?

Schweiz må vara en tillflyktsort för olika syften men lugnet bland bergen utanför Bern kan få vem som helst att skapa sig en värld i harmoni med ens inre. Allt gick bra känns kusligt aktuell, må vara för att skörheten i livet är speciellt påtaglig i dessa tider, men framförallt för att vi kan förlänga våra dagar med mediciner och vetenskap. Så varför kan vi inte välja en annan väg när det ändå uppstår ett val?

Skriven 2021-11-15

print

Våra samarbetspartners