PRETTY MAIDS – danska hårdrockslegendarer firar fyrtioårsjubileum med två böcker och en utställning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Under en och samma vecka utkom tidigare denna månad två böcker med och om danska hårdrockarna Pretty Maids. Lagom till den kommande julhandeln, dessutom. Av dessa kan 40 år med Pretty Maids verkligen ses som något riktat till hardcore-fansen medan We Came to Rock är mer av en äkta fanbok skriven av en fan, som i hög grad varit med på plats och har samlat ihop i stort sett all fakta som existerar om bandet. Kvinnan bakom verket – Ozzie Adenborg – är en svensk fan, som har följt Pretty Maids ända från början och har haft en tät kontakt med bandmedlemmarna under tillkomstan av denna bok.

Bokutgivningen blev en fredag alldeles nyligen firad i Pretty Maids hemstad Horsens, närmare bestämt i Horsens Museum, som detn 1 november öppnade specialutställningen Pretty Maids – Heavy Horsens. Utställningen är öppen till och med den 28 februari 2022, och entrépriset är endast trettio kronor. Idén till utstälningen kommer från just Ozzie Adenborg, och bland annat tack vare hennes stora nätverk fick museet tillstånd att kika in hos bankande musikhjärtan bland både musiker och fans.

Borgmästaren höll tal

Det behöver väl knappast påpekas att utställningen bjuder på såväl musik och film, som nya intervjuer och historier från livet på scenen och vägarna.

På plats bland många andra denna dag fanns självaste Peter Sørensen, stans borgmästare. Han var en av många som var med och firade bandet denna dag, och han hade givetvis ett tal med sig, som på intet sätt var hårresande. Däremot satte det fina ord på den betydelse Pretty Maids internationella framgångar haft för Horsens, som i egenskap av kulturstad är en helt annan plats idag än för fyrtio år sedan.

JPS Medias fotograf har tagit tusentals bilder

Hela arton fasta medlemmar har befolkat Pretty Maids under dess fyra decennier långa karriär, och tio av dessa dök upp vid relasepartyt för We Came to Rock. Detta resulterade i många bra snack. Inte minst för att det i vissa fall had förflutit trettio år sedan man hade träffat varandra senast.

JPS Medias fotograf Henrik Hildebrandt var för övrigt också inbjuden, och han precis som Ozzie Adenborg har följt bandet under alla år. I samband med detta har han tagit tusentals bilder av bandet. En del av dessa kan se både på specialutställningen och i We Came to Rock.

372 sidor och 1.300 bilder

Boken ifråga är för övrigt också den första auktoriserade fanboken om Pretty Maids, och det behöver väl knappast påpekas att det ligger ett tungt och seriöst arbete bakom. We Came to Rock är på 372 sidor, och innehåller historier, intervjuer och mer än 1.300 bilder – varav många aldrig har visats offentligt tidigare. Desstuom består boken bland annat av en komplett översikt över alla konserter med tillhörande spelplatser och en detaljerad diskografi och mycket annat.

Lust eller vilja saknas inte

Det är således mycket på gång för Pretty Maids och deras fans i dessa dagar, men om många största önskan – att se bandet live igen – blir möjligt kan ingen fortfarande svara på.

Inte för att det inte finns någon lust eller vilja hos de två kvarvarande originalmedlemmarna, gitarristen Ken Hammer och sångaren Ronnie Atkins. Däremot är det dessvärre alltjämt så att den sistnämndes allvarliga cancersjukdom sätter dagordningen.

Skriven 2021-11-03

print

Våra samarbetspartners