JENNY JÄGERFELD : MIN STORSLAGNA DÖD – årets bästa och roligaste ungdomsroman

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Serie: Skärblackatriloign (del 2)
Läsålder: 9-12 år
Genre: Skönlitteratur
Antal sidor: 382
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-03-26

Mitt storslagna liv har fått en uppföljare! Vi är tillbaka i Skärblacka och Sigge oroar sig för att dö av scenskräck under julshowen, medan alla andra tror att uppträdandet kommer att bli storslaget. Så välkommen till Min storslagna död – alla karaktärer från ettan är tillbaka, plus några nykomlingar i Sigges ständigt växande bekantskapskrets.

Alla vill ha med Sigge

De coola tvillingarna Sixten och Karl-Johan vill ha med Sigge till sitt crew. Sigge gillar inte ens hiphop och rap, han gillar elektronisk melodisk musik, men vem vågar säga nej till de coola kidsen på skolgården? Snart slits Sigge mellan nya och gamla vänner. Ibland rent bokstavligen när Sixten tar tag i en arm och drar och Juno i den andra.

Sigges traumatiska minnen från mellanstadiet i Stockholm gör sig påminda, och vem hade trott att problemet i den nya skolan skulle vara att vara alltför populär? Alla vill ha med Sigge till sina lag eller grupparbeten, Sigge kan inte ens göra bort sig på idrotten, han får stort A i musik och två populära tjejer frågar chans. Samtidigt kärar Sigge ner sig i den söte Adrian, som har exakt samma musiksmak som Sigge hade – innan han blev tvingad till ett populärt Original Gangsta liv, komplett med Thug Life keps, skateboard och för stora kläder.

Utropar glatt att hon är Jesus

Som så ofta i Jenny Jägerfelds böcker – det är humorn och birollerna som gör tricket:
Krille Maräng studerar “method acting” och försöker sig på en karriär inom reklamfilm.
Charlotte gör motstånd mot allt vad politisk korrekthet heter, med färdigmat, sobelpäls, nedcabbad sportbil (som inte går på el), en stor samling uppstoppade djur och ett ständigt kedjerökande.
Sigges ena lillasyster utropar glatt att hon minsann är Jesus – hon menar i julspelet – medan den andra lillasystern går klädd som vampyr till skolans fotografering, tillsammans med en uppstoppad pingvin (som förresten syns på bokomslaget, på en skateboard).
Och marsvinen blir filmstjärnor med fara för sitt eget liv.

Det är aldrig en lugn stund i Skärblacka.

Nominerad till Augustpriset

Jenny Jägerfeld har belönats med Augustpriset och Heffaklumpen och Astrid Lindgren priset. Mitt storslagna liv vann bland annat Barnradions bokpris och blev nominerad till Augustpriset. Min storslagna död borde också ha blivit Augustprisnominerad – för det är årets bästa och roligaste barn- och ungdomsboksroman. Men juryn ville förmodligen ge någon annan chansen att vinna i år. Jenny Jägerfeld är lite som svensk barnlitteraturs svar på Meryl Streep.

Del tre i Skärblacka trilogin kommer att heta Min storslagna kärlek. Det kommer förmodligen att bli … storslaget.

print

Våra samarbetspartners