SISTA BREVET FRÅN DIN ÄLSKADE – Jojo Moyes har verkligen blåst liv i den gamla romantiska Hollywood-melodramen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Last Letter From Your Lover
Regi: Augustine Frizzell
Skådespelare: Felicity Jones, Shailene Woodley, Callum Turner, Nabhann Rizwan, Joe Alwyn
Land: Storbritannien, Frankrike
År: 2021
Genre: Romantik, Drama
Längd: 110 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF
Betyg: 4

När fick du senast ett brev från din älskade? Svaret för journalisten Ellie Haworths del blir ett kort: Aldrig. Ett SMS? Ja. En emoji? Ja. Kanske ett mail, om vederbörande har riktig tur. Men ett riktigt gammaldags kärleksbrev skrivet på brevpapper och i ett kuvert med frimärken på och levererat av Royal Mail – finns det fortfarande? I denna film, baserad på succéromanen av Jojo Moyes, är svaret: Ja!

Ellie är på jakt efter en story i arkivet, där hon också hittar en snygging vid namn Rory som hjälper henne med researcharbetet, och på jakt efter en story snubblar hon över en annan … Hur har kärleksbrev mellan Jennifer Stirling och Anthony O’Hare, kallad “Boots“, hamnat i tidningens arkiv?

En fransk romans – mellan en rik amerikanska och en stilig engelsman

Jennifer och Anthony träffades på Rivieran 1965. Middagar, danser, picknickar, promenader i vackra trädgårdar, bilturer längs serpentinvägar, segelturer på det turkosblå Medelhavet … Ellie blir besatt av att få veta hur det går. Att bara få läsa några brev är som att läsa en halv följetong eller en halv spänningsroman. Det går bara inte! Ellies journalistiska instinkt säger henne också att denna story kommer att bli mycket bättre och mycket större än den hon höll på med från början …

1960-talets handling kantas av snyggt mode och läcker design

Filmens kärna ligger i den handling som utspelar sig 1965 och 1969 och det slår gnistor mellan Anthony och Jennifer. Jennifer är lika elegant som Jackie Kennedy eller en Bondbrud i Dr. No i sina tidlösa, sextiotalseleganta kreationer. 1960-tals miljöerna är packade med snygg, tidlös, läcker design, och bara bilarna är värda ett hyllningskapitel i sig. Det är ingen slump att James Bond-filmerna såg dagens ljus på 1960-talet. Det finns ingen bättre era för elegans. Och här är det Jennifer Stirling som kör de allra snyggaste bilarna, supersnabbt längs Rivierans farliga serpentinvägar.

Som en ödets ironi är det en bilolycka i en korsning i London som gör att hon skiljs från sin älskade Boots … Hon missar deras rendez-vous och tappar dessutom minnet på köpet.

Som en homage till den gamla Hollywood melodramen

Det här är som en intrig från en 1930-tals melodram. Typ Love Affair (1939) med Irene Dunne och Charles Boyer. “Vi träffas på toppen av Empire State Building i New York!”. Och så blir hon påkörd på gatan framför skyskrapan och missar träffen med sitt livs älskade.

Sådant görs inte längre. Men det görs här. Jojo Moyes har verkligen blåst liv i den gamla romantiska melodramen, strunt i logiska luckor som varför breven är utspridda överallt (borde de inte vara hopbuntade i ett välorganiserat arkiv?) eller varför det inte finns någon stege i arkivet, eller hur Jennifers fula ärr från olyckan helt och hållet försvinner nästan över en natt, eller hur minnesförlust egentligen fungerar … Man ska inte hänga upp sig på små fånigheter och petitesser i storslagen romance.

Så klart att Ellie blir tagen av sagan från 1965 – allting i nutiden är blekare och tråkigare och huvudpersonerna i nutiden har också sämre personkemi.

Alla trängs överallt och ingen jobbar hemifrån

Nutiden är förresten 2019 och människorna anno 2019 trängs, går på nattklubb, super sig fulla, dansar, trängs lite mer, och behöver inte jobba hemifrån med sina reportage utan har skrivbord (som står trångt) på redaktionen. Vilka tider det var förr i tiden! 2020 slog covid-19 pandemin till och den drabbade London hårt. Så nu ser även 2019 ut som ett romantiskt kostymdrama … Herregud, de vet verkligen inte hur lyckliga de är, de där människorna! Även utan 1960-talets snygga kostymer och bilar!

Skriven 2021-10-18

print

Våra samarbetspartners