MARC CAMERON : I DRAKENS SPÅR – ”a safe bet” för Tom Clancys hardcore-fans

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Shadow of the Dragon
Förlag: Bookmark Förlag
Serie: Jack Ryan (del 20)
Översättning: Jan Risheden
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 519
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-10-12

Jack Ryan – numera president Jack Ryan – skulle verkligen behöva en semester. Är det inte ryssarna så är det nordkoreanerna eller kineserna … Och nu visar det sig att kineserna har nytt fuffens för sig. Allt börjar med att en forskare på en isbrytare i Arktis uppmärksammar märkliga ljud från undervattensmikrofonerna. Ljuden kommer inte från djur – utan från människor. En av Kinas nya u-båtar har fastnat med sin besättning under isen.

I Vita huset får president Jack Ryan nys om att en mullvad har tagit sig in i CIA för att sälja statshemligheter till Kina. Alla resurser sätts in för att hitta mullvaden, eftersom flera agenter redan befinner sig i livsfara.

Går undercover

Samtidigt i Kina så har en briljant forskare försvunnit och ingen vet vart hon har tagit vägen. Eller … en kvinna kanske vet. Men hon har gått under jorden och hennes lilla dotter kan vara nyckeln till att finna henne. John Clark och hans team skickas till Kina för att söka, och förhoppningsvis finna. John går undercover och lyckas hitta flickan, men hur ska han få ut henne ur landet?

Har hittat tonen perfekt

Som vanligt i en Jack Ryan roman – massor av action, lite romance, en del forskning, en del politik, en del spionhistoria, en del u-båts klassiker, snabbt tempo och … ja, romanen är helt klart “a safe bet” för hardcore-fansen och alla som gillar klassiska thrillers. Marc Cameron har verkligen lyckats med tonen perfekt, och Tom Clancy själv skulle vara stolt över den här nya serien. Modern, rapp och vass.

Flera filmer med Jack Ryan

Det finns med flera intressanta roller i narrativet, vilket kan vara bra att ha på lager inför eventuella filmatiseringar.

Det finns redan flera Jack Ryan filmer. Jakten på Röd oktober – med Sean Connery, Alec Baldwin och två u-båtar i huvudrollerna – brukar anses vara bäst. 2018 blev Jack Ryan en hyllad TV-serie med John Krasinski i titelrollen. Säsong tre spelas in under 2021.

Om författarna:

Tom Clancy (1947-2013) skrev 18 New York Times-bästsäljare under sin livstid. Många ser honom som grundaren till hela internationella thrillergenren och flera av hans böcker har blivit filmklassiker.

Marc Cameron är författaren bakom den bästsäljande serien om Jericho Quinn. 2016 blev han utvald att fortsätta Tom Clancys serie om Jack Ryan.

print

Våra samarbetspartners