RÅÅ, Babel, Malmö den 3 november 2021 – kraut’n’rollen är inte död med The Cardigans-basistens hobbyband

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Magnus Sveningsson, tidigare bassist i The Cardigans knåpar vidare med sitt hobbyband Råå. Lyssnar man på de två studioalbumen och jämför med hur det lät live är det en ganska stor skillnad. Albumen är betydligt mer återhållsamma med influenser av Moebius/Rodelius/Eno. Tänk lite mer ambient så kanske ni förstår hur jag menar.

Dynamiskt och svängigt

Livekonserten med sex personer på scen blev betydligt mer dynamisk och driven. Det blev riktigt krautrockigt när de körde sina låtar. Speciellt i de lite snabbare (läs: mindre långsamma) numrena. Lyssnare som uppskattar världskända band som NEU! och La Dusseldorf gick garanterat inte hem besvikna denna kväll. Då musiken var instrumental fick de två keyboardisterna och den knarriga sopranklarinetten skapa melodier och spännande ljudbilder.

Udda rytmer och influenser

Lika spännande men på annat sätt var att Magnus snöat in på dub och afrikanska rytmer och på något sätt lycktas fläta in detta i tysk motorvägsmusik. Jag får även associationer till svenska band som Ragnarök och ett stänk av von Zamla. Be mig inte bara förklara närmare varför.

Något annat som var kul var att vid ingången fick man ett detaljerat programblad med vilka låtar de skulle spela samt en förklaring varför låten var som den var och tonarter, upphovsmän etc. Alltsammans skrivet med en gnutta humor. Magnus halvtorra mellansnack och lustigheter vittnar om att han har precis lagom distans både till musik och sig själv.

Kul blandning av gammalt och nytt

Setlistan var en blandning av gammalt och nytt med lite covers som var omstuvade till förmodligen oigenkännlighet. Läser man programbladet får man lite bild av vilka influenser som sugits in och knådats ut till något nytt. Att bandet i sin repertoar kör en låt av Wolfgang Richman ”Himmelblau” värmer extra mycket i en krautrockares hjärta. Även Velvet Underground hyllas i låten Sterling Morrison.

Hög mysfaktor

I det stora en mysig och överraskande bra konsert. Hade nästan varit bättre att sitta ner i en bekväm fåtölj med ett glas vin där det räckt att högerfoten rörde sig i takt genom spelningen. Enligt kapellmästaren själv var det helt ok om man blundade sig genom hela konserten.

Alternativa media

Ville man digga vidare hemma fanns senaste albumet självklart att tillgå i kassettform. Eller på vinyl för de lite mer konservativa. Och om inte detta var nog fanns det egentillverkade chokladbollar och klippdockor med katter att köpa. Allt detta och mycket mer bland Råå:s merch.

Foto: Michael Lindström

Skriven 2021-11-04

print

Våra samarbetspartners