HELENA MERRIMAN : TUNNEL 29 – ett epos av tungt, gediget, berättande och grävande journalistik om ett tunnelbygge under järnridån

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Tunnel 29
Förlag: Bokförlaget Forum
Översättning: Åsa Brolin
Genre: Historia, Kalla kriget
Antal sidor: 383
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2021-08-18

Tunnel 29 har fått sitt namn efter det antal människor som flydde från Östberlin till Västberlin genom tunneln, under den välbevakade järnridån. Det tog fyra månader under sommaren 1962 att bygga tunneln. Det var en djärv plan, en farofylld plan, en plan som verkade ha allt emot sig. Till och med geologin och geografiska fakta.

Har du någon gång varit i Berlin så har du förmodligen noterat hur många namn som slutar på “damm”. Berlin är byggt på en “dammig” plats (alltså “damm” som i “damm full med vatten“), våt sandig mark som kräver mycket dränering.

Tunnelbyggande var per se ett livsfarligt projekt. Blir du inte skjuten så kan du bli dränkt, tunneln kan rasa in och kväva dig med våt sand, eller så kan den plötsligt fyllas med vatten …. Ändå grävde Joachim Rudolph och hans kompanjoner oförväget vidare …

Har grävt i Stasis arkiv

Tunnel 29 är en av världens bästa och mest uppmärksammade och mest prisbelönta podcasts. Den är också en av världens mest framgångsrika podcasts: nedladdad över 6 miljoner gånger! Nu är boken här, med mer fakta, fler källor, och mer grävande. På mer än ett sätt.

Tunnelbygget var ett grävprojekt, men Helena Merriman har grävt på ett annat, mer modernt sätt. Hon har intervjuat överlevande – Joachim Rudolph är stjärnan i uppsättningen, med sitt enastående minne och sitt sina för exakta detaljer – hon har grävt i Stasis nyöppnade arkiv, hon har spårat, hon har vänt på varje metaforisk sten och hon har försökt gå till botten med arvet efter Berlinmuren, nu i år när det är 60 år sedan den byggdes.

Berlinmuren blev en trendsetter

Idag lever vi i en era av murar. 70 länder håller på med murbyggen för att hålla folk inne eller ute eller helt enkelt dela på folk. Det anade nog ingen, eller i alla fall inte speciellt många, då när det begav sig, år 1961, att järnridån, med Berlinmuren i fokus, skulle bli en trendsetter. För kommunismen var ju ett döende projekt, dömt att misslyckas. Men murarnas tid hade ännu inte sett sin peak.

Ett epos av tungt grävande

Tunnel 29 är som ett epos av tungt, gediget, berättande och grävande journalistik. Det faktum att både Tunnel 29 och Facebook – de nakna sanningen kommer ut i år (och till rungande bifall och hyllande recensioner och bra säljsiffror) är i alla fall ett tecken i tiden som inspirerar till lite försiktig optimism. Det finns hopp. Det finns ett ljus i slutet av tunneln. Och det är inte ett snabbtåg.

I en era av “fake news” och snabbt, ytligt nyhetsflöde så finns det fortfarande en stor marknad för “slow news” och gedigen, eftertänksam, väl researchad och analyserade journalistik. Och sextio år gamla nyheter är inte att förakta. De blir hyperaktuella snabbare än vad vi anar, och historien har en tendens att upprepa sig.

print

Våra samarbetspartners