ALPHAVILLE, Docken, Köpenhamn den 23 oktober 2021 – ljudet av evig ungdom i Marian Golds guldglimrande röst

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Det tyska synthbandet Alphaville hade sin storhetstid i mitten på 80-talet. En storhet som initialt byggdes upp via 1984 års debutalbum Forever Young, som innehöll nummer som Big in Japan, Sounds Like a Melody och just förstås Forever Young. Icke minst sistnämnda har utvecklat sig till en klassiker för flera generationer. Något som bland annat avspeglar sig i antalet spelningar på Spotify. I skrivande stund har sången ifråga spelats hela 324.493.892 gånger.

De sista 25 åren har bandet dock bara gett ut tre album – 1997, 2010 och 2017, och på något sätt var det betecknande att endast fem nummer på lördagens spelning – det första danska giget inomhus på hela sjutton år – på Docken hade hämtats från denna albumtrio.

Stämman i behåll

I gengäld avverkades hela sju nummer – av setlistans totalt femton sånger – från det 37 år gamla debutalbumet. Men å andra sidan; vad var har en låts ålder för betydelse när återhörandets glädje ter sig så ”Forever Young” som denna afton.

Samtidigt kunde alla som slängde en blick på laguppställningen där på scenen att avsevärd tid har förflutit sedan starten. För den lite sorgliga sanningen är trots allt att endast sångaren Marian Gold finns kvar från originalsättningen. Fast lyckligtvis visade den numera 67-årige vokalisten redan från första tonen i det glimrande öppningsnumret Jet Set att han hade sin karaktäristiska stämma i behåll.

Gammalt guld glimmade

På samma sätt var det också tydligt att mannen var glad att stå på scen igen, och glädjen bland de 600 bland publiken var ömsesidig. Det fick ju höra gammalt guld glimma igen, och mer än så kunde man väl egentligen inte begära.

Skriven 2021-10-24

print

Våra samarbetspartners