SWAN SONG – djupt mänsklig historia som inte kompromissar med ambitionerna

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Todd Stephens
Skådespelare: Udo Kier, Jennifer Coollidge, Ira Hawkins, Stephanie McVay, Thom Hilton
Premiär: 2021-10-15
Betyg: 3

Indieregissören Todd Stephens är om jag förstått saken rätt mest känd för sina ungdomliga gaykomedier Another Gay Movie och Another Gay Sequel: Gays Gone Wild!. Swan Song är dock något helt annat. Ett vemodigt drama med en spelplan i livets slutskede är nog den mest riktiga beskrivningen. Fast det homosexuella temat är för all del lika närvarande här. Om än på ett avsevärt mer moget sätt.

Pat Pitsenbarger är sjuklig och uttråkad. Varje dag är den andra lik på äldreboendet i Sandusky, Ohio. Tiden spenderas mest genom att vanka och och an i dess trista korridorer, vika servetter och smygröka på rummet. Annat var det förr. Då var han frisören alla lokala kändisar gick till samtidigt som stjärnstatusen bland artisterna på stans gayklubb var enorm.

Göra henne presentabel i kistan

Men det var då det. Nu var det länge sedan något intressant hände i Pats liv. Fast nu får den åldrade mannen plötsligt ett erbjudande att göra något vettigt igen. En gammal kund, tillika stans mest kända societetsdam har avlidit, och hennes sista vilja är att just Pat ska göra henne presentabel i kistan.

Motvilligt antar han utmaningen, så nu blir det till att skärpa sig, återskapa sitt tidigare så glamourösa jag en sista gång och lämna äldreboendet på obestämd tid. Det hela utvecklar sig sedan till en slags roadmovie till fots där Pat träffar både nya människor och återknyter bekantskapen med gamla vänner och kollegor, däribland en av sina bästa vänner och konkurrenten i frisörbranschen han en gång var mentor till. En oförglömlig kväll på den där gayklubben blir det också när Pat spelar upp hela sitt artistiska register igen.

Kompromissar inte med ambitionerna

Hur det går med det där uppdraget? Jovars, Pat dyker upp och gör sin grej, men viktigast av allt är att han får frid i sinnet vad gäller gamla missförstånd och oförrätter. Verkar det i alla fall som.

Att det här är en skapelse som inte kompromissar med sina ambitioner är givet. Todd Stephens, som även producerat och skrivit manus till denna verklighetsbaserade film låter historien ta sin tid i ett makligt, men ändå inte segdraget tempo.

En djupt mänsklig historia

Sedan kan det också vara på sin plats att påpeka att gayfokuset precis som var fallet med bioaktuella Supernova på ett vis bara är en bisak. För det här är trots allt i grund och botten en djupt mänsklig historia om att både göra bokslut med det förflutna och vägra tyna bort trots att kroppen med ålderns rätt börjat säga stopp.

Hudnära och berörande Udo Kier

Slutligen måste en guldstjärna utdelas till lika flitige som diversifierade Udo Kier i huvudrollen. För egen del syntes han senast som självaste Adolf Hitler i Amazons actionserie Hunters, om jakten på gamla nazistförbrytare i 70-talets New York. Här gör tysken som sig bör dock något helt annat, och han gör det på ett såväl hudnära som berörande och trovärdigt sätt.

Skriven 2021-10-13

print

Våra samarbetspartners