BLOOD SIMPLE – den första filmen bröderna Cohen gjorde är också deras bästa

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Joel Cohen & Ethan Cohen
Skådespelare: John Getz, Frances McDormand, Dan Hedaya, M. Emmet Walsh
Land: USA
År: 1984
Genre: Brott, Drama, Thriller
Längd: 99 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 4

Det finns en del regissörer jag brukar – eller brukade – påstå vara mina favoritregissörer. Men, tittar jag på deras filmografier, konstaterar jag att de gjort fler mindre bra, slätstrukna, kanske direkt dåliga filmer, än bra. Ett tydligt exempel är Tim Burton, som nog inte gjort något riktigt bra på decennier.

Ett annat exempel är bröderna Coen – jag ser dem som en enhet, även om det är Joel som regisserar. Jag har sett alla långfilmer de gjort, och möjligtvis även något av det andra de fått ur sig. Jag kikar på deras filmografi och ser att där finns många filmer jag tycker är riktigt bra – men en hel del som är lättglömda, eller som inte tilltalade mig alls. Och, deras nyinspelning av Ladykillers tyckte jag var usel. Presskonferensen i Cannes var mycket roligare än filmen.

Inspirerad av Hitchcock-citat

Joel och Ethan Coen långfilmsdebuterade 1984 med thrillern Blood Simple. Jag såg den på TV någon gång för 30-35 år sedan, jag bör även haft den inspelad på video – men det är så länge sedan jag såg filmen, att jag bokstavligt talat inte kom ihåg någonting alls när jag satte mig ner för att se denna nya Blu-ray-utgåva.

Handlingen i Blood Simple är inspirerad av ett Alfred Hitchcock-citat: “I thought it was time to show that it was very difficult, very painful, and it takes a very long time to kill a man.” Det är lite svårt att redogöra för handlingen i filmen utan att avslöja någonting. Det mesta i filmen är nämligen oväntat, oförutsägbart.

Är besvärligt ha ihjäl en människa

I handlingens centrum står Ray (John Getz), Abby (Frances McDormand), Julian Marty (Dan Hedaya) och en namnlös privatdeckare (i manuset heter han Loren Visser), som spelas av M. Emmett Walsh. Abby är gift med den slemme barägaren Julian. Julian misstänker att Abby är otrogen, så han låter en privatdeckare kolla upp henne. Det visar sig att Abby har en älskare; Ray. Eftersom Julian är en ond herre, beordrar han privatdeckaren att mörda både Ray och Abby. Saker och ting går inte som planerat. Och ja, det är väldigt besvärligt att ha ihjäl en människa, ska det visa sig.

Hårdkokt film noir

Jag har länge inbillat mig att Blood Simple nog är bröderna Coens bästa film. Efter att nu sett om den, vill jag påstå att så kan vara fallet. Filmen är i alla fall en av deras absolut bästa, den är ohyggligt bra. Genren är film noir, det är en hårdkokt och ytterst stämningsfull film. Den utspelar sig i Texas, en plats som framstår som lika mystisk som hotfull. Rollfigurerna är skruvade, märkliga, väl utmejslade, påfallande många av dem svettas ymnigt.

Fejktrailer för debuten

Jag läste inga amerikanska och engelska filmtidningar 1984, men några år senare, när jag börjat samla på mig nya och gamla nummer av skräckfilmstidningen Fangoria, noterade jag att bröderna Coen omnämndes som “Sam Raimis kompisar” när Blood Simple skulle ha premiär. Joel Coen hjälpte nämligen till med att klippa Sam Raimis The Evil Dead, som fick amerikansk biopremiär 1983. 1984 var således Raimi stjärnan.

Det var även Sam Raimi som föreslog att bröderna Coen skulle göra en fejktrailer för sin planerade debut, för att skrapa ihop pengar till att göra Blood Simple. Raimi hade gjort en Super 8-version av som han i slutet av 70-talet visat för potentiella investerare. Coens gjorde en trailer, med Bruce Campbell i Dan Hedayas roll, och med hjälp av denna drog de in 750 000 dollar, och kunde påbörja inspelningen. Denna fejktrailer ligger på Blu-ray-utgåvan, och faktum är att den är märkligt lik trailern till The Evil Dead, på flera sätt; de verkar till och med ha använt samma ljudeffekter.

”Typ tio minuter kortare”

Denna nya utgåva innehåller filmens “Director’s cut”. Enligt IMDb är denna tre minuter kortare än originalversionen, men i en intervju bland extramaterialet säger Joel Coen att den är “typ tio minuter kortare”. Jag vet inte vad som stämmer, och jag vet inte vad som klippts bort. Joel Coen säger att han passade på att ta bort det han inte var nöjd med efter första klippningen.

Förutom en intervju med bröderna Coen, hittar vi intervjuer med John Getz och M. Emmett Walsh bland extramaterialet, samt en rad trailers. Här finns även ett kommentarspår, men det har jag inte lyssnat på – jag har sällan tid för sådant nuförtiden.

Hård och skoningslös

Blood Simple är en film av ett slag vi sällan ser idag. Det är en gedigen thriller för vuxna. Hård och skoningslös, klassiskt tema, inspiration från böcker och filmer från 1900-talets första hälft, och med vissa konstnärliga ambitioner. Visst händer det att vi fortfarande kan se liknande filmer, men numera är det mesta alltför vattenkammat, för att passa en så bred – och ung – publik som möjligt.

Mina varmaste rekommendationer!

Skriven 2021-09-21

Visas även på Netflix

print

Våra samarbetspartners