THE NEVERS (säsong 1, volym 1) – läcker steampunklook, men allt är röra och yta

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Joss Wheadon
Regi: Andrew Bernstein & Joss Wheadon (episod 1, 2, 5), Andrew Bernstein & David Semel (3, 4), Andrew Bernstein & Zetna Fuentes (6)
Skådespelare: Laura Donnelly, Ann Skelly, Olivia Williams, James Norton, Tom Riley, Pop Torrens, Rochelle Neil, Amy Manson, Zachary Momoh, Viola Prettejohn
Land: USA
År: 2021
Genre: Action, Drama, Fantasy
Längd: 6 episoder på mellan 56-64 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: Warner Home Video
Betyg: 2

För att se hur X-men skulle klara sig i det elisabetanska England kan man läsa Neil Gaiman. För att se hur X-men skulle klara sig i det viktorianska London kan man kolla in den nya HBO-serien The Nevers. Fast här kallas personerna med paranormala förmågor inte för X-men utan för “the touched”. Är det här Penny Dreadfuli mindre barnförbjuden version eller Miss Peregrines hem för besynnerliga barn i mer barnförbjuden version?

Skaparen är Joss Whedon – mannen som ligger bakom serier som Buffy the Vampire Slayer, Angel, Firefly och Dollhouse och Marvel-filmerna The Avengers och Avengers: Age of Ultro.. Så hyllad, så länge.

Guldgossen som blev en paria

Kontroverser blev det däremot när Whedon tog över Zack Snyders Justice League (Snyder har nyligen fått upprättelse med sin egen Snyder cut) och hans opassande beteende mot skådespelare har diskuterats – både när det gäller tiden med Justice Leagueoch tiden med Buffy. Vilket gör att steampunkfeminismen i The Nevers kommer med en hel del ballast och förmodligen fick Joss Whedon sparken för att “rädda” serien.

Officiellt utmattad

”Utmattning” var dock den officiella anledningen. Vilket är ett passande svepskäl. Han kanske började titta på sin egen serie och gav upp och hoppade av?

Vem som helst kan drabbas av utmattning efter att ha sett på The Nevers, det blir värre och värre och rörigare och rörigare och mer och mer utmattande i avsnitt efter avsnitt. Och då är ändå inte ens hela säsong ett klar än – man hann bara filma sex avsnitt av tio innan coronapandemin stängde ner filmandet.

Snygg röra med steampunklook och korsetterad action

Det är i och för sig till en början en snygg röra, med massor av tjusiga klänningar, actionsekvenser med kvinnor i tajta korsetter, allmänt läcker steampunklook, några vitsiga one-liners och karaktärer som har potential för att bli intressanta … men som aldrig får uppfylla sin potential. För man bara slänger in mer och mer i mixen hela tiden. Fler karaktärer, mer röra, mer bredd, men inget djup alls.

Allt är yta, ingenting är gediget manusarbete och någon slags narrativ med olika story arcs och karaktärsutveckling.

Serien vet inte vad den vill, eller var den är på väg, eller vem det är som kör. Alla involverade kanske drabbades av “utmattning”? Hoppandet mellan genrer är inte coolt och vitsigt, det visar bara att man inte klarar av att nå en enda genres fulla potential. Det är lite som att man rör ihop alla rätter på ett smörgåsbord, från alla sillsorter med knäckebröd till ostkaka med vispgrädde, och geggar ihop det till en enda osmaklig röra … och presenterar den som en rätt. Ett stort fel.

När man inte tror att det kan bli värre, så kastar man in rymdskepp, utomjordingar, själavandring och lite annat hokus pokus i sista avsnittet.

Det börjar som fantasy och blir mer och mer sci-fi.

Utomjordingar som deus-ex-machina

Utomjordingarna har tydligen någonting med att göra att vissa människor fick paranormala förmågor av varierade intensitet och kvalitet. (Flög de bara över London och missade resten av planeten jorden? Eller beror det bara på hur mycket budgeten räckte till?)

Alltså, Miss Peregrines hem för besynnerliga barn är mycket bättre än det här … bara att man slipper utomjordingar som bokstavlig deus-ex-machina är ett plus.

Blev man inspirerad av att Fred Flinta var kompis med en utomjording, The Great Gazoo? Varje tidsepok behöver besök av gröna gubbar och andra aliens? Skrattretande – fast på fel sätt.

Obligatorisk fristad: en skola eller ett barnhem

Givetvis måste de med förmågor försvaras mot … ja, folk. Precis som Professor Xavier och Miss Peregrine så har hjälteparet i serien The Nevers skapat en “fristad” på ett barnhem. Amalia True (Laura Donnelly) kan se bitar av framtiden, och Penance Adair (Ann Skelly) kan greja med elektricitet. Som i sig måste ha verkat som magi när den var ny …
På barnhemmet har de samlat ett gäng folk med mer eller mindre användbara paranormala förmågor och finansierar kalaset gör societetslejonet Lavinia Bidlow (Olivia Williams).

Vad vore en HBO-serie utan sexposition?

Utanför detta gäng med goda X-men (som här kallas “the touched”) finns en kvinnlig Jack-the-Ripper vid namn Maladie (Amy Manson) eftersom inget HBO-drama med självaktning kan klara sig utan seriemördare. Eller för den delen snygga unga kvinnliga prostituerade och omotiverade nakenscener. Vad vore Game of Thronesutan sina bordeller och “sexposition” scener?

Här är det pansexuelle Hugo Swan (James Norton), som driver en typisk HBO-aktig sjavig klubb där hans utvalda bland “the touched” kan utnyttjas för diverse fetischer för ett betalande perverst klientel.

Eld, ryska och mandarin

Rochelle Neils karaktär kan kontrollera CGI-eld, Ben Chaplin spelar poliskonstapel och Nick Frost är någon slags mystisk övermufti för den undre världen (undermufti?). Fler och fler kändisar dyker upp i rollistan, som blir längre och längre, och de paranormala krafterna hos alla “the touched” blir mer och mer diffusa.

Någon kan prata ryska och mandarin. No, shit Sherlock! Sedan när har lingvistik blivit en superkraft? Det verkar i alla fall vettigare än att kunna språk än att självantända och sätta eld på saker — för ni vet, det finns ju alltid tändstickor och tändare till sånt.

Vad matas in – och vad kommer ut?

Det finns förresten en app nu för tiden (ej tillgänglig för viktorianerna) som kan prata nästan vilket språk som helst. Enda felet är att man inte förstår svaren man får … Lite som den här serien faktiskt. Vad som matas in i början, stämmer inte in på vad som kommer ut i slutet. (Eller halvslutet … serien är inte slut än).

Det blir rörigare och rörigare, istället för klarare och klarare, och om säsongen kommer att bli bättre när den har gått mot sitt slut återstår att se.
Men tjejerna som får ha kläder på sig i den här serien har i alla fall snygga klänningar.

Skriven 2021-09-25

print

Våra samarbetspartners